Černobílý snímek, který natočil slavný režisér Steven Soderbergh v roce 2006, se odehrává v dusivé atmosféře poválečného Berlína na pozadí událostí předznamenávajících začátek studené války. Hlavní hrdina, kterého ztvárnil George Clooney, poznává komplikovanou dobu konce druhé světové války a počátku studené války, kdy jsou stále hranice morálky taženy vlekem politických ideologií.

Hvězdné obsazení

Film je silný i tím, jak poukazuje na nevyhnutelnost jednání člověka, aby přežil v šílených válečných podmínkách a nekompromisního politického tlaku. To vše v rozepři s morálkou, etikou i zdravým rozumem.

V hlavních rolích se kromě George Clooneyho představí charismatická Cate Blanchett a Toby Maguire.

Po filmu diskuze o studené válce

Promítání výjimečného filmu Berlínské spiknutí bude v Městské knihovně spojeno s diskusí s autorem literární předlohy, mistrem špionážní fikce Josephem Kanonem, hostem letošního 27. ročníku Festivalu spisovatelů.

K diskusi se jako další z hostů připojí americká spisovatelka Affinity Konar, která se ve své tvorbě zabývá druhou světovou válkou. Besedu bude moderovat diplomat a velvyslanec ve Francii Petr Drulák, jehož studijním tematem je studená válka.

Co prozradí autor

Autor knižní předlohy Joseph Kanon může také publiku objasnit, proč noirový film s tak hvězdným obsazením nedosáhl úspěchu Casablanky, byť byl na její počest natočen černobíle a měl značné ambice.