Ústřední hudba AČR byla založena 1. prosince 1950 jako reprezentační těleso v oboru vojenské dechové hudby. Nový orchestr se stal samostatnou jednotkou v rámci 80. pěšího praporu „Pražského povstání“ a měl 120 hudebníků.

ÚH AČR v té době tvořily tři skupiny o menším počtu hudebníků. Ti se mohli podle potřeby spojovat a vytvářet tak společně velký orchestr. Založení a vznik ÚH AČR završil skoro dvousetletý vývoj české (vojenské) dechové hudby.

Nejen velký orchestr

Jde o reprezentativní těleso určené k propagaci a reprezentaci dobrého jména Armády České republiky na veřejnosti, ale také k prezentaci české kultury v oblasti koncertní dechové hudby a české národní hudby.

Tento orchestr zabezpečuje hudební části všech typů služebních akcí a koncertních vystoupení ve prospěch prezidenta republiky, Úřadu vlády ČR, předsedy Poslanecké sněmovny, resp. Senátu Parlamentu ČR a Armády České republiky na území nejen Hlavního města Prahy, ale i převážné většiny ČR.

Vedle hlavního velkého dechového orchestru pod jeho hlavičkou funguje také dechový kvintet, žesťový kvintet a sextet anebo Big Band.

Díla světové klasiky

Uskupení s úctyhodnou tradicí i vysokou současnou úrovní uvede na koncertě v pražské Městské knihovně světově proslulá klasická díla.