Knihy a další materiály o Praze shromažďuje oddělení Pragensia více než sto let. Tiskoviny jsou zpřístupněné v papírové a v posledních letech i digitální podobě.

Interaktivní mapa Prahy vám dá v knihovně možnost jednoduše najít knihy, ve kterých se píše o vaší ulici, čtvrti, domě nebo konkrétním zajímavém místě v metropoli. Díky propojení této mapy s katalogem knihovny je možné stovky titulů rovnou číst on-line, zařadit si je do čtenářských seznamů nebo rezervovat a půjčit domů. A samozřejmě ochotní knihovníci jsou vám zde kdykoliv k dispozici.

A stejně jako v ostatních odděleních i zde najdete každý měsíc nové tituly. Jaké přibyly v prosinci? Je jich více než dost.

Legendy: Praga caput regni

Naším tipem je například kniha Legendy: Praga caput regni. Čtrnáct příběhů od různých autorů představí naše hlavní město v rozpětí několika tisíciletí. Potkáte zde mladého Frantu Frantu z cyklu Dobrodruh. Ocitnete se v centru pustošivého kobercového náletu. Zjistíte, kolik kamenných lvů se vejde na špičku katedrály. Málem vás udupe záplava přemnožených golemů! Dozvíte se také, k čemu všemu lze použít ježka v kleci. Vystraší vás pražská strašidla a nalákají antikvariáty. Knížka je zárukou, že si to s Prahou na této procházce pořádně užijete.

Kam se jezdívalo z nádraží Praha-Těšnov

Téměř stoletá historie jednoho bývalého významného pražského nádraží zase ožívá v publikaci Kam se jezdívalo z nádraží Praha-Těšnov. Spolu s Hlavním a Masarykovým nádražím patřilo to těšnovské k trojici koncových nádraží pražského železničního uzlu.

Díky této knížce se dozvíte, proč zde cestující do vlaků už nenastupují a proč už ani výpravní budova ke smutku všech příznivců železnice nestojí. Kromě zajímavého příběhu je zde i bohatá obrázková dokumentace. Například tabulky a schémata tratí, fotografie z dávných i pozdních dob existence nádraží, ukázky dobových jízdních řádů, staré inzerce, jízdenky, pohlednice a také snímky či nákresy poštovních vozů.