V pražské Městské knihovně projekt E-knihovna funguje od roku 2009. Od té doby knihovna nepřetržitě rozšiřuje nabídku elektronických dokumentů pro veřejnost. Do elektronické podoby převádí fondy pragensijní literatury, divadelních her i vzácných tisků.

Knihovníci také vybrali díla Karla Čapka, Boženy Němcové, sira A.C. Doyla a mnoha dalších známých autorů. Tyto edice obsahuje sekce Klasici.

Půjčit si lze i čtečku

K dispozici je také celá řada elektronických informačních zdrojů – jako databáze odborných článků z oblasti filmu, umění a vědy. Výběr zařízení je samozřejmě individuální záležitostí. Někomu lépe vyhovuje víceúčelové mobilní zařízení jako je tablet, někdo dá zase při čtení přednost čtečce s elektronickým inkoustem šetrným pro oči a výdrží baterie v řádu měsíců.

V knihovně si čtečku čtenáři můžou půjčit i domů a vyzkoušet si tak, zda by jim vyhovovala.

Volné knihy i současní autoři

Městská knihovna v Praze v rámci e-knihovny.cz zpřístupňuje hlavně publikace s volnými autorskými právy, v menší míře také díla autorů současných. Od roku 2016 totiž oslovuje nakladatele i autory s cílem získat pro projekt licencovaná díla, která už nejsou na českém knižním trhu běžně dostupná.

Knihovně se podařilo navázat spolupráci hned s několika nakladatelstvími (Fra, Perplex, Pikador Books), jejichž knihy bude Městská knihovna elektronicky vydávat.

Letos kompletní Toman, Preissová a Bass

A pak tu jsou autoři, jejichž tvorba už je volná, protože autorská práva vypršela. Knihovníci se tak každý rok soustředí na díla dvou až tří osobností. Loni to byli Josef Poláček a Josef Hora, letos je na seznamu Karel Toman, Gabriela Preissová a Eduard Bass.

Ke stažení pro registrované čtenáře Městské knihovny ale budou i současné knihy oceněné Literární cenou knižního klubu, například román Martina Šmause – Děvčátko, rozdělej ohníček nebo kniha Martina Sichingera – Cukrový klaun. A chystá se i mnoho dalšího!

 

Podívejte se na webové stránky: www.mlp.cz