Kromě nich návštěvníci udiví také originály uniforem, které vojáci nosili na ruské, italské a francouzské frontě a také knihy s legionářskou tématikou, kterých Městská knihovna nabízí několik desítek. Výstava tak přináší nejen cenné dokumenty, ale také tipy na to, jaké tituly si k dané tematice přečíst.

Historické okénko

Československé legie je označení používané pro jednotky dobrovolnického zahraničního vojenského odboje Čechů a Slováků za první světové války (a ruské občanské války). Legie tvořili čeští a slovenští krajané žijící v zahraničí a bývalí vojáci rakousko-uherské armády, kteří se po zajetí armádami Dohody rozhodli dobrovolně vstoupit do řad legií a dezertovat k nepřátelským vojskům.

Koncem války měly jednotky československých zahraničních vojsk přes 140 000 dobrovolníků – a také tisíce mrtvých. Celkem padlo 5 152 československých legionářů, z toho 4 112 v Rusku, 630 ve Francii a 410 v Itálii.

Legie v širším kontextu

Coby úvod do problematiky si v knihovně můžete vypůjčit například knihu Františka Emmerta Českoslovenští legionáři za první světové války. Autor zasazuje vznik a působení čs. legií do širšího historického kontextu. Věnuje se nejen legiím ve Francii, Rusku, Itálii, ale i vojenskému odboji na území USA. Závěrečné oddíly pak popisují sibiřskou anabázi čs. legionářů i jejich osudy ve svobodném Československu.

Přečtěte si vzpomínky pamětníka

Pokud vás problematika zajímá hlouběji, knihovníci doporučují například autentické vzpomínky legionáře Františka Vyhnánka nazvané Zápisky ze zajetí a z československého vojska na Rusi. Vyhnálek, rodák z jižních Čech, narukoval do rakouské armády ve dvaadvaceti letech, na frontě padl do ruského zajetí a později se dostal do tvořících se československých legií.

Zúčastnil se památných bojů u Zborova, s vojskem projel celou sibiřskou magistrálou až do Vladivostoku, odkud se legie po moři přepravily přes Japonsko a Panamským průplavem do italského Terstu. Do Československa se spolu s dalšími veterány ruské fronty vrátil až v srpnu 1920, téměř dva roky po skončení války.

Komiks pro mladou generaci

Pro mladší čtenáře je tu pak komiks Svoboda!, fiktivní válečný deník příslušníka československé legie. Jeho děj se odehrává ve více časových rovinách: koncem 30. let, kdy se první Československá republika rozpadá a kdy malíř a učitel Pepa Černý vzpomíná na období první světové války, během které sloužil jako příslušník československých legií. V legiích se přátelí s Jaroslavem Haškem, anarchistou a buřičem, který celou vojenskou anabázi bere především s humorem – o ten ale na cestě do Vladivostoku hlavní hrdina přijde.