Knihovna se z jedné čítárny v bývalé trestnici Na Zderaze rozrostla na síť čítající více jak 40 poboček, které doplňují stanice tří pojízdných knihoven. Každý rok se v prostorách knihovny uskuteční tisíce kulturních akcí, včetně filmových projekcí a koncertů.  Knihovna byla pověřena koordinací projektu Praha město literatury, který zapojuje Prahu do sítě kreativních měst literatury UNESCO. Aktivně se také podílí na národních rozvojových projektech vyplývajících z Koncepce rozvoje knihoven ČR (vývoj centrálního portálu knihoven knihovny.cz, měření návratnosti služeb knihoven).

125. rok Městské knihovny v Praze. Zdroj: https://www.mlp.cz/A co naopak zůstalo stejné? Staré knihovnické pravidlo říká, že knihovna je taková, jaký je její knihovník. Proto bychom chtěli výroční rok využít k připomenutí těch, kteří dělají knihovnu knihovnou. Osobnosti, které prošly knihovnickou profesí v Městské knihovně v Praze a měly na její činnost zásadní vliv, nebo se jejich práce jinak zapsala do historie MKP, budeme v průběhu roku připomínat na stránce www.mlp.cz/superknihovnici. Zároveň bychom ale chtěli zájemcům z široké veřejnosti přiblížit knihovnické povolání v knihovně v 21. století.

Lidé v knihovně a jejich čtenářské zájmy budou i nadále představovány v tzv. Čtenářské minutce. Běžný pracovní den v knihovně přiblíží krátká videa s pracovním názvem Jeden den v životě knihovníka a v plánu je i představení studijních oborů knihovnictví a informační vědy na SŠ i VŠ. Do zákulisí knihovnického provozu se budou moci lidé přijít podívat v rámci Dne otevřených dveří v Ústřední knihovně, která je nejen největší pobočkou v síti MKP, ale také sídlem vedení i podstatné části všech podpůrných oddělení. Den otevřených dveří také využijeme jako příležitost k připomenutí 140 let od narození architekta Ústřední knihovny, Františka Roitha, a 130 let od narození člověka, bez kterého by tato monumentální kulturní stavba nikdy nevznikla, ředitele Jana Thona.

125. rok Městské knihovny v Praze. Zdroj: https://www.mlp.cz/Vizuálně výroční rok provázejí ilustrace z knihy Der Zoologische Garten vydané právě v roce 1891, která nese velmi nízkou signaturu C 185 a její cesta do fondu knihovny je zatím ještě záhadou… Druhý vizuál se vztahuje k osobám knihovníků. Superknihovníci, kteří jsou k vidění na plackách, samolepkách i limitované edici hrnků, jsou dílem hlavní grafičky MKP a výtvarnice Heleny Rosové.

Co knihovnu ještě čeká? Kromě aktivit spojených s výročím ve 125. roce činnosti knihovny očekáváme přípravu rekonstrukce toalet pro veřejnost v budově Ústřední knihovny, dokončení projektové dokumentace k chystané pobočce Petřiny, zkušební provoz tzv. Knihovny v krabici a víceúčelového prostoru Dílna, i testovací provoz nové podoby webových stránek.

Knihovna roku 2015 v číslech - ohlédnutí

  • 41 poboček + 3 pojízdné knihovny
  • 40 knihoven MKP obsluhuje v rámci regionálních funkcí
  • 486 zaměstnanců k 31. 12. 2014; 76,5 % je žen, 23,5 % mužů
  • 1 127,5 hodin svého času věnovali knihovně dobrovolníci. Děkujeme!
  • 2 026 169 dokumentů ve fondu; kromě knih jsou to například mapy, časopisy, deskové hry, e-knihy, hudba, noty, filmy
  • 126 994 dokumentů přibylo do nabídky v průběhu roku; 12 648 bylo získáno jako dar; na nákup bylo vynaloženo 19,8 mil. Kč
  • 6 159 608 tolik knížek (a dalších druhů dokumentů) si čtenáři půjčili/prodloužili
  • 902 103 stažených e-knih z www.mlp.cz ; knihovna vydala 48 nových titulů e-knih
  • 180 669 lidí mělo v roce 2015 platný čtenářský průkaz a alespoň jednou využili službu knihovny
  • 43 187 lidí mělo v roce 2015 platný čtenářský průkaz, ale žádnou službu knihovny nevyužili
  • 33 662 lidí se v průběhu roku 2015 nově zaregistrovalo do knihovny
  • 66,6 % čtenářů knihovny jsou ženy a dívky
  • 1 965 967 lidí přišlo fyzicky do knihovny za informacemi a čtením; dalších 151 775 lidí využilo v knihovně připojení k internetu pomocí pevných stanic; přes 228 000 lidí se připojilo na volnou wi-fi síť (na wi-fi v Ústřední knihovně se průměrně měsíčně připojí 8 000 lidí a stáhne 9GB dat)
  • 3 918 akcí knihovna uspořádala pro pražskou veřejnost
  • 155 702 lidí tyto akce navštívilo

Nejpůjčovanější kniha roku 2015

  • Nejvíce se v roce 2015 půjčovaly Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové, na druhém místě skončil klasik Ernst Hemingway a jeho Stařec a moře, třetí příčku drží Padesát odstínů šedi E. L. Jamesové. Do letošní desítky titulů se dále probojovaly tituly jako Malý princ, Volání kukačky nebo dobrodružství Stoletého staříka. Děti nejraději listují Simpsnovými, sledují knižně Angry Birds a utápí se v trapasech malého poseroutky.
  • Nejstahovanějším titulem z nabídky e-knihovny MKP jsou Nerudovy Povídky malostranské.