A co je vlastně Zlatý fond? Jde o ukázky toho nejlepšího z oblasti české i světové literatury pro děti ve fondu knihovny.

Sbírka, kterou najdete v patře dětského oddělení, by měla rodičům, učitelům a dalším zájemcům pomáhat při výběru kvalitní literatury. Proto se knihy zde vystavené nepůjčují domů - slouží pouze ke studiu v knihovně - jedná se o prezenční svazky.

Pohádky i encyklopedie

Jakými knihami tu můžete listovat? Do oka vám například padnou Barevné pohádky - obrázková knížka s ilustracemi Jiřího Trnky. Obsahuje tři oblíbené pohádky Aloise Mikulky a další, které z původního námětu převyprávěla Klára Trnková. Kniha není nikterak stará, vyšla před dvěma lety. Děti jistě budou bavit hravé koláže a nápaditá grafická úprava, podle mnoha obrázků budou moci pohádky dokonce vyprávět i samy.

Také nás zaujala encyklopedie z roku 2010 - Lidské tělo, která je vhodná už pro děti od deseti let. Malí čtenáři se díky textu, ilustracím a fotografiím seznámí nejen se základní stavbou těla, jednotlivými orgány a procesy probíhajícími v našem organismu, ale i některými nemocemi.

O strašidlech i panovnících

Z pohádkových knih, které jsou tu k dispozici, by vám určitě neměl uniknout titul Pohádkové vandrování od Vladimíra Hulpacha. Poznáte neviditelné duchy, lesní skřítky, hejkaly, klekáníčky. Nechybí ani divoženky, čerti, čarodějnice, obři či draci. Příběhy o strašidlech, příšerách a podivných bytostech z Čech a Moravy doprovází ilustrace Karla Franty.

Pro starší dětské čtenáře tu pak je například kniha Příběhy českých knížat a králů od Aleny Ježkové. Volně navazuje na Staré pověsti české a moravské a vypráví osudy panovníků Boleslava II., Oldřicha, Břetislava, Vladislava I., Přemysla Otakara II., Václava II., Jana Lucemburského a Karla IV.. A nejen to. Přiblíží i osudy dalších významných historických osobností – například Anežky České, biskupa Vojtěcha, či Elišky Přemyslovny.

Podobných titulů ve Zlatém fondu literatury pro děti najdete mnohem víc. Přijďte si je prohlédnout!