Výstava je příznačně nazvaná Pitva knih. Autor se v ní totiž zabývá knihami, na kterých se podílel coby grafik a ilustrátor.

„Ukazuji při tom nejen výsledky práce, ale především didakticky odhaluji vznik jednotlivých ilustrací, knižních vazeb, přebalů a typografie. Návštěvník výstavy tak vidí jak mé skici, nátisky, linorytové štočky a pracovní polotovary, ale také inspirační předlohy. Prostě všechno to, co je běžně ostatními kolegy grafiky pečlivě ukrýváno…," přibližuje Michal Cihlář a dodává: „Myslím, že zdejší propojení galerie Artotéky s knihovnou dává mé výstavě ještě další pozoruhodný rozměr.“

Slon v životní velikosti

Michal Cihlář vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, ateliér knižní kultury a písma. Jeho diplomovou prací byla kresba slona v životní velikosti.

Věnuje se volné i užité grafice, ilustraci, koláži a fotografování. Uspořádal padesát samostatných výstav a obdržel Cenu Vladimíra Boudníka za rok 2002.

Práce pro zoo i nakladatelství

V letech 1997 – 2006 vytvářel vizuály pražské zoo, dva roky ilustroval titulní strany sobotních příloh Orientace LN.

Gró jeho práce je však v knižní ilustraci. Spolupracuje zejména s nakladatelstvími Labyrint, Gallery, ARGO a Paseka.

Jeho partnerkou je výtvarnice Veronika Richterová. Na mnoha dílech se podílejí oba – například na ilustrovaných denících z cest.