Jednu z nejhranějších a nejpopulárnějších oper - Toscu - italský velikán Giacomo Puciini zasadil do doby napoleonských válek. A je příběhem lásky, vášně, nenávisti, zrady, to vše na pozadí politických intrik, boje za svobodu a nezávislost.

Geniální dílo nebo mistrovská slátanina?

Puccini Toscu složil kolem roku 1900. K napsání této opery se skladatel rozhodl po zhlédnutí úspěšné hry francouzského dramatika Victoriena Sardoua La Tosca. Strhující melodrama, které Sardou napsal pro slavnou herečku Sarah Bernhardt, Puccini viděl v roce 1889 ve Florencii a hned mu propadl. A tak začal pracovat na nové opeře...

Ještě než se Tosca poprvé představila publiku, další hudební velikán – Gustav Mahler – se o ní vyjádřil dost nelichotivě. Dílo odmítl dirigovat s tím, že jde o „mistrovskou slátaninu.“ V podobném duchu se o dnes slavné opeře vyjádřil i Richard Strauss.

Diváci si Toscu oblíbili

Navzdory kritikám z úst uznávaných skladatelů se Tosca hned po své premiéře, kterou měla 14. 1. 1900 v římském Teatro Costanzi, shledala s obrovským úspěchem. A to i v dalších zemích, kde se vzápětí po světové premiéře začala uvádět. Bylo to například v březnu 1990 v milánské La Scale, v červenci téhož roku v londýnském Covent Garden.

V únoru 1901 ji poprvé uvedla newyorská Metropolitní opera, v říjnu 1902 zase potěšila diváky v Drážďanech, o rok později se pak hrála v pařížské Opéra-Comique.

U nás měla Tosca premiéru 21. listopadu 1903 v pražském Národním divadle a od té doby ji uvedly mnohé české operní domy.

Nové nastudování v režii Sira Davida McVicara

Newyorská Metropolitní opera Toscu nastudovala už několikrát. A i naši diváci už ji měli možnost v rámci přenosů z Metropolitní opery několikrát vidět.

Tentokrát půjde o nové nastudování v režii Sira Davida McVicara. V hlavních rolích žárlivé pěvkyně a jejího milence Cavaradossiho se objeví bulharská sopranistka Sonja Jončeva a italský tenorista Vittorio Grigolo. Bídáka Scarpiu ztvární srbský barytonista Željko Lučić.