Festival Mezi ploty se proslavil i na mezinárodní scéně - loni totiž získal prestižní označení EFFE Label 2017/2018. EFFE je iniciativa Evropské festivalové asociace, podporovaná Evropskou unií. Mezinárodní porota iniciativy se vyjádřila, že tento festival je „velice populární u širokého publika, propojuje širokou veřejnost se zdravotně postiženými a duševně nemocnými a bourá všechny bariéry. Má kvalitní dramaturgii a obrovský společenský dopad.“

1 víkend, 200 vystoupení

Jak je v posledních letech dobrým zvykem, tak i letos je hudební i divadelní program festivalu nacpaný slavnými jmény. V areálu krásného parku bude celkem 14 scén, zařazených do programových zón podle žánrů, na kterých bude k vidění 200 vystoupení.

Hlavní scéna zvaná Central Park vyroste na velké louce před kostelem bohnické léčebny a vystoupí na ní hlavní hvězdy jako je skupina Divokej Bill, zpěvačka a herečka Bára Poláková anebo kapely Wohnout, Sto zvířat a Mňága a Žďorp. Zahraje také formace Rybičky 48 anebo Vypsaná fixa či miláček dam Tomáš Klus a jeho kolega písničkář Xindl X.

Avantgarda a hudba z ulice

Přijde vám to jako přílišný popík a mainstream? Tak pro vás tu bude Alternativní zóna, kde zazpívá třeba Björk Katarzia nebo Klára Vytisková se svou novou kapelou Klára & The Pop.

Pro děti ulice tu pak bude přichystaná Street zóna, kde se mohou těšit na rappery a hiphopery.

Nejen hudba

Nedílnou součástí festivalu je také divadlo. V místním divadle vystoupí jak velká jména, jako Studio Ypsilon, HaDivadlo nebo Divadlo na Fidlovačce, tak i méně známé a „jiné“ soubory.

Zamyšlení i trochu té konverzačky přinese novinka Divadla v Řeznické nazvaná Poslední sezení u doktora Freuda, která zakladatele psychoanalýzy svede dohromady s autorem Letopisů Narnie C. S. Lewisem, aby spolu probrali Boží existenci, lásku, sex a smysl života. Populární divadlo Vosto5 přiveze osobitou verzi tragického příběhu nejúspěšnějšího českého lyžaře Bohumila Hanče a jeho přítele Václava Vrbaty v inscenaci Slzy ošlehaných mužů.

Zahrají i bohničtí

Kromě profíků vystoupí na prknech, co znamenají svět, i místní Bohnická divadelní společnost, která nastudovala biblickou Píseň písní. Do divadla je potřeba si zakoupit lístky za cenu 1 Kč, kapacita sálu je omezena.

Divadlo se bude hrát ale i venku, na open scéně na louce. Zde najdete čím dál oblíbenější stand up comedy souboru Na stojáka anebo Ester Kočičkové, slam poetry či komedii z novinářského prostředí v podání Diva-žen.

Doprovodný program

Nejen hudbou a divadlem živ je návštěvník festivalu – program doplňují workshopy, diskuze s psychology, bubnování, jóga anebo prezentace neziskových organizací.

Partnerem festivalu Mezi ploty je hlavní město Praha. Jeho příspěvková organizace Centrum sociálních služeb Praha do programu festivalu přispívá odbornými přednáškami a diskusemi. Zájemci se mohou zúčastnit diskusí v rodinné a alternativní zóně, program přednášek uvádíme v příloze.