Kdo by aspoň jednou za život nebyl v muzeu? Můžete je navštívit za účelem studia, hledání, zkoumání, vzdělání nebo prostě jen tak pro potěšení.

Nová doba

Ani v těchto institucích se nezastavil čas, i když to možná někdy na první pohled vypadá. Muzea procházejí neustálým rozvojem, zaměřují se na diváky, jsou interaktivnější a přizpůsobivé. Stávají se tak kulturními centry, které fungují jako platformy, kde se kreativita kombinuje se znalostmi a návštěvníci je mohou spoluutvářet, sdílet a komunikovat.

A Mezinárodní den muzeí je jedinečnou příležitostí pro muzejní pracovníky setkávat se s návštěvníky. Každý rok má tahle akce svoje téma. To letošní zní: „Muzea jako centra kultur: Budoucnost tradice“.

Muzeum hlavního města Prahy

V rámci tohoto dne zdarma otevře všechny své budovy. Bez placení se tak návštěvníci můžou přijít podívat do Hlavní budovy muzea, Podskalské celnice na Výtoni, Zámeckého areálu Ctěnice, Novomlýnské vodárenské věže.

V posledním jmenovaném místě můžete například shlédnout expozici o pražských požárech v dobách minulých a historii pražských hasičů.

Národní zemědělské muzeum

I tato instituce jako dárek pro návštěvníky připravila volný vstup do všech expozic a na výstavy, i střešní zahradu s expozicí Život. Ta nabízí včelí úly, květinové záhony, trávník k posezení nebo třeba na piknik. A hlavně nezapomenutelný výhled na malebnou Prahu.

V rámci Letenského muzejního dne si můžete na pokladně za sto korun zakoupit komentované prohlídky, během nichž se dozvíte něco o šesti pokladech z expozic muzea. Pro děti je připraveno divadelní představení O prasátku Arturovi.

Národní galerie

Národní galerie v tento den zve návštěvníky nejen do všech svých stálých expozic, ale také na bohatý doprovodný program, jehož součástí budou například komentované prohlídky. Vstupy do sbírkových expozic a na doprovodné programy budou zdarma.