„Hrál kdosi na hoboj, a hrál již kolik dní…“, to je úryvek asi nejznámější básně, kterou máme všichni s Karlem Hlaváčkem spojenu. Dílo tohoto umělce nyní přiblíží nová výstava, která představí všechny polohy autora, který zemřel velmi mladý - ve třiadvaceti letech.

Karel Hlaváček se narodil 29. srpna 1874 právě v pražské Libni, kde se výstava koná. Zemřel předčasně 15. června 1898 tamtéž na tuberkulózu - je pohřben na zdejším hřbitově. Byl významným představitelem českého symbolismu a dekadence, a to jak v literatuře, tak ve výtvarném umění.

Maloval ve stylu Edvarda Muncha

Básně publikoval v časopise Moderní revue, kde také otiskoval své výtvarné kritiky a ilustrace. Jako malíř byl autodidakt, ovlivněný dílem Edvarda Muncha. Jeho malířské dílo bylo oceněno až posmrtně.  

Kniha Prostibolo duše, po které se libeňská výstava jmenuje, je spojením díla Arnošta Procházky, známého dekadenta, a právě Karla Hlaváčka. Tato sbírka je považována za první českou číslovanou bibliofilní knihu, která byla vydána v roce 1894 v rámci nakladatelské činnosti Moderní revue. Z tehdy zhruba 200 výtisků dnes existuje již jen asi desítka kusů.

Vystavují také studenti

Návštěvníci stejnojmenné pražské výstavy si mohou prohlédnout osobní předměty Karla Hlaváčka, ukázky rukopisů, a zejména reprodukce Hlaváčkova výtvarného fondu z uměleckých sbírek Památníku národního písemnictví.

Součástí výstavy je i expozice SŠ designu a umění, knižní kultury a ekonomiky Náhorní, studenti v rámci ní prezentují svá díla inspirovaná Hlaváčkovou tvorbou.

 

  • Více informací zde