Andy Kassier, Christian Falsnaes, Isabella Fürnkäs, Basim Magdy, Pia Sirén, Marianne Vlaschits a Anna Witt, to je berlínský (ale národnostmi mezinárodní) kurátorský kolektiv insitu, jehož tvorba je momentálně k vidění v MeetFactory. Výstava nazvaná Fake It Till You Make It ukazuje svět, který žije podle tzv. „self-help books“, tedy v současné době tak populárních příruček s návodem, jak lépe žít, jak být lepším partnerem anebo jak si lépe uklidit skříně.

Druhá letošní skupinová výstava

Fake It Till You Make It je letos v pořadí druhou skupinovou výstavou v Galerii MeetFactory, která se v roce 2018 zaměřuje na prezentaci autorů z odlišných evropských uměleckých scén. Po poeticky křehké výstavě Ten, kdo chodí kolem, která prezentovala díla českých umělců, připravila galerie projekt reprezentující rozmanitost kosmopolitního centra evropského umění – Berlína.

Tři kapitoly

Umělecká díla, částečně vytvořená pro účely výstavy, zkoumají metody a strategie, jak si zlepšit duševní pohodu nebo získat lepší pozici ve společnosti. Výstava se skládá ze tří kapitol, oddělených výstavních částí. První kapitola nazvaná „Naplňte svůj potenciál“ se věnuje strategiím, které mají dovést k úspěchu a závratné kariéře. „Úspěch je nadosah, stačí se usmát!“ je motto Andy Kassiera, jehož hojně sledované stories na Instagramu jsou zaplněny estetikou světa luxusu a konzumu.  

Ve druhé kapitole je divák ironicky nabádán „brát vážně svůj trénink“ – konkrétním tématem je zde tlak společnosti mít dokonalé tělo a co pro to udělat. Závěrečná kapitola hlásá: „Zhluboka se nadechněte!“ a řeší současnou touhu po duchovnu, osvícení a zenu, kterou reflektuje Pia Sirén ve svých alegorických krajinách.

Výstavu můžete navštívit i s doprovodem kurátorů v rámci komentovaných prohlídek.

MeetFactory je v roce 2018 podporována grantem hl. m. Prahy.