První egyptologické přednášky na Univerzitě Karlově vypsal v letním semestru roku 1919 docent František Lexa a založil tak úctyhodnou tradici. V jeho díle pokračoval jeho student Jaroslav Černý, který se zúčastnil francouzských archeologických výzkumů a podílel se také na přípravě úplného vědeckého katalogu Egyptského muzea v Káhiře.

Až do vypuknutí druhé světové války Jaroslav Černý pobýval a pracoval střídavě v Praze a v Egyptě. Po válce odjel do Anglie, kde působil jako profesor egyptologie v Londýně a v Oxfordu. I když přišel o české občanství, českou egyptologii podporoval až do své smrti.

Expedice českých vědců

Významným egyptologem byl i jeho žák a pokračovatel Zbyněk Žába. Ten byl jedním ze spoluzakladatelů Československého egyptologického ústavu v Praze a v Káhiře, od roku 1960 tento ústav vedl. Byl rovněž profesorem egyptologie na Karlově univerzitě.

Zbyněk Žába inicioval archeologický výzkum v Abúsíru a jako vedoucí se zúčastnil všech pěti československých expedic do Núbie v letech 1961 – 1965, kde bylo třeba zachránit památky mizející pod hladinou Asuánu.

Satelitní snímky pyramid

Česká egyptologie od té doby slaví úspěchy. Objevy českých egyptologů mají mezinárodní dopad a Češi jsou v oboru na světové špičce. Dnes je Český egyptologický ústav největší vědeckou expedicí České republiky, která soustavně pracuje v zahraničí.

Výzkum českých egyptologů je světově proslulý, kromě odkrývání unikátních staveb spočívá také třeba v satelitním snímkování pyramidových polí, které prováděli jako první na světě, mezioborové teoretické výzkumy včetně seminářů pro americkou nebo českou armádu, i bádání týkající se dynamiky civilizací v závislosti na proměnách prostředí.

Skromné začátky a slavná současnost

Výstava Mezi Prahou a Káhirou návštěvníky Karolina provede skromnými začátky české egyptologie v první polovině 20. století, přibližuje samozřejmě i období od roku 1960 po současnost, kdy již ústav organizoval výzkumy přímo v severní Africe.

Součástí expozice jsou fotografie dokumentující proměnu archeologických lokalit a jejich okolí i satelitní snímky oblasti, ale také panely s informacemi o různých výzkumných projektech a o tom, jak čeští archeologové přispívají v získávání nových poznatků ze života někdejší civilizace.