České muzeum hudby je součástí pražského Národního muzea a jeho sbírka obsahuje více než 200 000 předmětů. Naleznete zde desítky unikátních houslí, dechů, klávesových i bicích nástrojů, hracích obrazů i hodin, ale také kuriózní hudební instrumenty jako je ofiklejda nátrubková, čínský klobouk, trumšajt, niněra nebo historické dudy.

K vidění zde jsou i rukopisy slavných skladatelů Ludwiga van Beethovena, Wolfganga Amadea Mozarta nebo Antonína Dvořáka.

Expozice Člověk – nástroj – hudba

Expozice je členěna do oddílů věnovaných určitým druhům hudebních nástrojů. V jednom sále můžete obdivovat nástroje klávesové, v dalším pak smyčcové, či dechové.

A třeba v sále s názvem "Hudba pod proudem" se také dozvíte, jak se do hudebních nástrojů vtělila elektřina, dokonce si můžete i některé z vystavených instrumentů vyzkoušet. Zajímavostí je například theremin, na který hrajete, aniž byste se ho museli dotknout.

Komentovaná prohlídka

Necelou hodinu trvající prohlídka k této expozici je určena dětem ve věku 5 – 12 let, i dospělým. A po ní bude následovat zhruba třicetiminutová hudební dílnička, kde si zazpíváte a sami zahrajete na nástroje.

 

  • Více informací zde