Stavebnici Merkur tvoří dílky z dírkovaného plechu, které se k sobě šroubují. Jde o původní český vynález, který se stal fenoménem u nás i v zahraničí. Úspěšně se prodává už od poloviny dvacátých let minulého století.

Ze stavebnice lze postavit takřka cokoliv

Podle největšího českého sběratele a stavitele Jiřího Mládka umožňuje Merkur splnit si téměř jakýkoliv technický sen. Ze stavebnice jde postavit takřka cokoliv. Například lokomotiva, pásové rypadlo, Eiffelova věž, programovatelný robot...

Merkur není jen stavebnicí na hraní, při které si děti trénují motoriku, fantazii a zručnost. Je to také skvělá výuková pomůcka pro technické předměty jako fyzika, mechanika, elektronika. „V současnosti je obecně velký nedostatek technických inženýrů a technických odborníků. A to nejen v České republice, ale i v celé Evropě. Tito odborníci můžou vyrůst právě na Merkuru,“ říká Petr Thompson z agentury Ideapark, která putovní výstavu spoluorganizuje.

Bohatý doprovodný program a další akce

V rámci výstavy čeká na návštěvníky i doprovodný program. Například v neděli 7. srpna se na Chvalském zámku koná pohádkový den s Popelkou a Merkurem. Celým zámkem a výstavou bude od 10:00 do 17:00 hodin provázet milá princezna Popelka. Čtyřicetiminutová prohlídka bude obohacena o soutěže a hledání ztraceného střevíčku. Začíná se vždy v celou hodinu. Rezervace předem je nutná.

Na 27. srpna je zase od 18:00 do 22:00 hodin pro zájemce připravena noční prohlídka svíčkami osvětleného Chvalského zámku, a to v rámci projektu Hradozámecká noc, kterou organizuje Národní památkový ústav. Rolí průvodců se zde ujmou víla Meluzínka a skřítek Matýsek. Mimo jiné uvidíte i tajemnou komnatu!

 

Více informací na www.chvalskyzamek.cz