Jeden z nejznámějších a nejdéle vycházejících českých dětských časopisů své čtenáře provází již od roku 1969. Hlavní náplní je komiksový příběh Čtyřlístku, který se vyskytuje v každém čísle.

Seriál má čtyři hlavní hrdiny - kuchařku Fifinku, vynálezce Myšpulína, jedlíka a siláka Bobíka a strašpytla Pinďu, kteří žijí ve společném domku ve fiktivní obci Třeskoprsky, nacházející se u rybníka Blaťáku pod hradem Bezzubem.

Koncept výstavy

Základní koncept výstavy v Muzeu hlavního města Prahy tvoří právě dům Čtyřlístku v Třeskoprskách. Ten je rozdělen na čtyři místnosti. Každá z nich je věnována jedné postavičce z komiksu - jsou to Myšpulínova laboratoř, Fifinčina kuchyně a šatník, Bobíkova posilovna a Pinďova strašidelná stezka.

U domku je i zahrada a Myšpulínova garáž, ve které je umístěn „stroj času“, který umožní malým návštěvníkům nahlédnout se Čtyřlístkem nejen do vesmíru, ale i do minulosti.

Pro malé i velké

Výstavu můžete prožít dvojím způsobem. A to jako dobrodružnou hru za pokladem, nebo jako interaktivní odpoledne, které umožní poznat charakter jednotlivých postaviček.

„Dospělá“ linie expozice pak představuje vývoj komiksu během padesáti let jeho existence v propojení s významnými momenty vývoje Prahy. Na časové ose má návštěvník možnost připomenout si důležité okamžiky v historii komiksu, včetně výtvarných podob postav. Stejně tak si připomene některé okamžiky spojené s Prahou v posledních padesáti letech.

 

Další informace na stránkách Muzea hl. m. Prahy