Hledá se prvních 20 čísel

Příběh vzniku realizace výstavy je podobný samotnému komiksu, „Když k nám přišli kurátoři výstavy, museli se probrat obrovskými hromadami kreseb a časopisů, což jim trvalo víc než měsíc, na druhou stranu je nyní alespoň trochu pořádek,“ uvedl výtvarník Jaroslav Němeček, otec Čtyřlístku. Kupodivu na výstavě nenajdete prvních 20 čísel.

„Ztratila se a my teď hledáme sběratele, kteří je mají, nabízíme například originální kresbu. Nemusí jít nutně o kompletní řadu, ale o jednotlivá čísla, uvedla paní Lucie Němečková, která je dobrou duší Čtyřlístku. Ostatně Fifinčina ořechová bábovka je receptem vypůjčeným z jejího receptáře.

Poprvé za normalizace

Myšpulín, Fifinka, Bobík a Piňďa se poprvé objevili v roce 1969 v ještě nečíslovaném díle pod názvem „Vynálezy profesora Myšpulína“. Tehdy čtyřiadvacetiletý Jaroslav Němeček vymyslel postavičky s manželkou Lucií. Inspirovala je cesta do Itálie, kde viděli řadu barevných veselých časopisů.

Podpultovka byla značkou kvality

První číslo Čtyřlístku vyšlo v nakladatelství Orbis 15. května 1969 v nákladu 30 tisíc kusů. Náklad rostl a rostl až na 220 tisíc kusů, ale poptávce to nestačilo. Papír byl na příděl, takže se ze Čtyřlístku stala podpultovka. Sám Jaroslav Němeček měl občas problémy, když někde něco nakreslil, třeba kostel, musel ho předělat. Některé díly nemohly vyjít, protože se prostě nelíbily.

Slavná scénáristka

Jediný časopis, který přinášel komiks, tedy kreslený seriál, nežil jen ze samotného příběhu čtyř kamarádů, ale postupně časopisem prošly další a další seriály. Scénáře pro Čtyřlístek psala kromě čtyř prvních, jež napsal Jaroslav Němeček sám, Ljuba Štíplová, která jich napsala na 150.

Slavní spolupracovníci

Časopis vycházel v edici Knihovnička Čtyřlístek osmkrát až devětkrát ročně společně s dalšími „nečtyřlístkovskými“ komiksy, jako byl Rexík, Sedmikráskov, Polda a Olda, Anča a Pepík, Sherlock Holmes, Káťa a Škubánek a další. Na jejich tvorbě se podíleli známí spisovatelé a výtvarníci pro děti a mládež, jakými byli Adolf Born, Věra Faltová, Karel Franta, Svatopluk Hrnčíř, Vladimír Jiránek, Václav Junek, Dagmar Lhotová, Miloš Nesvadba, Jaroslav Malát, Radek Pilař, Vojtěch Steklač a jiní.

Bude i film

Do dvou let by se měl objevit i film, vše je ve stádiu vzniku. Němečkovi neslyší rádi, že by měl být 3D, už proto, že právě postavičky jsou ryze komiksové. „Stále o tom diskutujeme s tvůrci filmu, nic bychom například nenamítali proti 3D pozadí,“ řekla Lucie Němečková.

Jak na výstavu

Výstava probíhá v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy, Na Poříčí 52, tedy u stanice metra Florenc do 7. února 2011. Výstavu najdete v suterénu, kde muzeum soustředí aktivity určené dětem. Faktem ovšem je, že první obdivovatelé Čtyřlístku už mají blíže k seniorům než k dětem.