Dagmar Burešová, Otakar Motejl, Jiří Křížek, Kamill Resler, Jaroslav Borkovec, Rastislav Váhala, František Hejný, Jiří Machourek, Ján Čarnogurský a Milan Hulík. To jsou advokáti, kteří se dokázali postavit režimu. Tyto osobnosti bojovaly proti komunismu a riskovaly tím nejen svou profesi, ale často i svoje životy.

Někteří z nich strávili desítky let v komunistických kriminálech, jiní museli zase navždy opustit advokacii, jeden z nich byl dokonce po zinscenovaném politickém procesu popraven.

Na místě revolučních událostí

Na Národní třídě jsou shrnuty základní informace o představovaných advokátech a vystaveny zajímavé dokumenty a osobní předměty mapující jejich osudy. K vidění je například Motejlův soudcovský talár, bible představitele katolického disentu Jána Čarnogurského, dýmky, brýle nebo kádrové posudky. Je zde také nepostradatelná rtěnka a oblíbená brož první dámy české justice Dagmar Burešové, dopisy vězněných adresované jejich rodinám, rozsudky smrti, advokátní spisy i cenný dobový tisk.

Na výstavě uvidíte také oko K. H. Franka. Jeho obhájce JUDr. Kamill Resler se musel postarat i o to, aby jeho klient mohl mít u soudu svoji oční protézu, a nebyla snižována jeho lidská důstojnost.

Česká advokátní komora chce tímto projektem především poukázat na to, jak důležité jsou principy nezávislosti a důvěrnosti pro celou společnost. Nezapomínejte tedy a přijďte si připomenout osudy a příběhy těchto mimořádných osobností. Je třeba vážit si jejich statečných činů i rozhodnutí.