Expozice je věnovaná jednak výročí této kreslené postavičky, která se před devadesáti lety poprvé objevila v časopisu Pestrý svět, zároveň je připomínkou padesáti let (4. 7.) od úmrtí jejího duchovního otce – spisovatele, ilustrátora, novináře a karikaturisty Ondřeje Sekory.

Výstava především pro děti

Výstava návštěvníkům na několika panelech nabízí více než čtyřicet exponátů. A to především Sekorovy kresby, komiksy, pastely, knížky, ale také mnoho zajímavostí ze života spisovatele.

„Výstava je přednostně určena dětem. V září pak budou v rámci ní probíhat edukativní hry, kde se děti naučí, jaké druhy brouků žijí v přírodě, procvičí se ve zručnosti jako Ferda Mravenec nebo se naučí základům první pomoci,“ uvádí pořadatel akce Lešek Wronka.

Vysmíval se Hitlerovi

V paláci Koruna se návštěvníci můžou seznámit i se Sekorovými příspěvky psané pro Lidové noviny. „Psal totiž jako sportovní redaktor reportáže z olympiády, Tour de France a přinesl do Československa ragby,“ připomněl Wronka.

Sekora se před válkou svými kresbami a články v novinách vysmíval Hitlerovi, v nacistickém lágru pak s Oldřichem Novým secvičili divadélko s maňásky z brambor.

Vězněn v nacistických lágrech

Za druhé světové války byl Sekora kvůli židovskému původu své druhé ženy, Ludmily Roubíčkové, perzekvován. Nejdřív musel v roce 1941 opustit redakci Lidových novin a tak na zbytek války ztratil stálé zaměstnání. V letech 1944 a 1945 pak byl vězněn v nacistických pracovních táborech Klein Stein a Osterode.

Už v roce 1944 ale natočila Hermína Týrlová první československý loutkový film s Ferdou Mravencem. Po válce Sekora ve své práci pokračoval... Zemřel 4. července 1967 v Praze.

Přijďte si do paláce Koruna připomenout jeho tvorbu!