Když se řekne surrealismus, většina lidí si vybaví díla česko-francouzské malířky Toyen nebo grafika, výtvarníka, básníka a fotografa Jindřicha Štyrského. Výstava nazvaná Alchymie akce však představuje jejich souputníka, méně známého Václava Zykmunda (1914 – 1984).

Fotografie vystaveny po téměř čtvrt století

Zykmundova experimentální fotografická tvorba byla v České republice samostatně představena jen jednou, v roce 1993 v Pražském domě fotografie. Teď, po téměř čtvrt století, bude toto průkopnické fotografické dílo opět veřejnosti zpřístupněno. V Galerie Art In Box, která se zaměřuje na fotografii, umění artbrut a tematické, skupinové výstavy.

Podle kurátorky Suzanne Pastor přináší Zikmundova expozice vzácnou možnost zhlédnout čistě fotografickou tvorbu tohoto průkopníka české surrealistické fotografie, člena skupiny Ra, souputníka slavnější Skupiny 42, jejímiž členy byli právě Toyen se Štýrským.

Renesanční talent jménem Václav Zykmund

Václav Zykmund byl mužem mnoha talentů: malíř, grafik, fotograf, tvůrce animovaných a loutkových filmů, ale také teoretik umění, pedagog, spisovatel a básník. Studoval na Univerzitě Karlově v Praze, v letech 1932 – 1936 pak na Českém vysokém učení technickém v Praze - obor deskriptivní geometrie a kreslení u profesorů Oldřicha Blažíčka, Cyrila Boudy a Josefa Drahoňovského.

Před válkou se věnoval výtvarničině a také vydával vlastní edici nazvanou Ra, zaměřenou na současnou teorii umění. Založil rovněž stejnojmennou výtvarnou skupinu.

Budulínci a pedagogická činnost

Po válce - v letech 1948 až 1952 - se coby výtvarník a režisér věnoval loutkovému filmu. Vytvořil několik loutkových filmů pro děti: Budulínek a lištičky, Mlsný Budulínek, Budulínek a zlý ptáčník, Veselý kolotoč a další.

V té době také přednášel na různých vysokých školách. Na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, v roce 1960 na Vysoké škole výtvarného umenia v Bratislavě a od roku 1965 působil jako docent na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Vedl zde katedru výtvarné teorie a výchovy, a to až do roku 1972, kdy mu byla činnost zakázána.

Překladatel a teoretik

Kromě výtvarné činnosti Zykmund už od 40. let také překládal z francouzštiny poezii a texty surrealistických autorů. Rovněž vydával četné teoretické práce, kde se zabýval osobnostmi moderního umění, jednotlivými směry a proudy.

Do zákazu činnosti v 70. letech napsal mnoho teoretických statí, esejí a recenzí, také patnáct publikací z oblasti teorie umění a kultury.

V roce 1972 přišel zákaz činnosti

Od roku 1972 měl Zykmund z politických důvodů zákaz publikování i učení, proto začal psát pod cizími jmény. A hlavně se vrátil k intenzivní výtvarné tvorbě. Nejprve to byly kresby, fumáže, koláže, asambláže, později i olejomalby.

Zykmundova raná malířská tvorba se utvářela pod vlivem Josefa Šímy, Pabla Picassa a zejména Salvadora Dalího, Marca Chagalla a Maxe Ernsta. Pak si ale vytvořil vlastní osobitý styl, typické jsou pro něj právě abstraktní fotografie.

Na třicet let se výtvarně odmlčel

Od 40. do 70. let se výtvarně odmlčel a věnoval se teorii. Po návratu k dílu navázal asamblážemi na pop-artový kult reklam a barvotisku.

Výstava v galerii Art in Box se věnuje fotografickému aspektu Zykmundova díla, které patří k tomu nejlepšímu, co u nás v předválečné a válečné době ve fotografii vzniklo.

 

Podívejte se na www.artinbox.cz