Kdo byl Bohumil Vavroušek? Narodil se 25. června 1875 ve Slavětíně a jako učitel působil nejprve na venkovských školách, později na pražských Vinohradech.

Už v roce 1909 jel na cestu do Haliče, cesty na východ pak mnohokrát opakoval. Svým objektivem dokumentoval lidové dřevěné stavby, zejména kostely a vesnická stavení. Mezi lety 1915–1929 každý rok vyjížděl na Slovensko a Podkarpatskou Rus, jeho tvorbu uchovávají cenné publikace jako Církevní památky na Podkarpatské Rusi z roku 1929. Zemřel 6. října 1939 v Praze.

Proč Podkarpatská Rus?

Země ve 20. století prošla mnoha politickými zvraty. Dá se ale snad říci, že 20. – 30. léta 20. století, kdy byla součástí Československé republiky, patřila ke šťastnějším obdobím jejich dějin. Po válce, v červnu 1945, pak byla celá Podkarpatská Rus i s takřka miliónem obyvatel násilně přičleněna k Sovětskému svazu.

K meziválečné popularitě tohoto Bohem zapomenutého kraje přispěly román Karla Čapka Hordubal nebo baladická kniha Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj loupežník (obě z roku 1933) a v neposlední řadě i ve 30. letech stále více pěstovaná turistika.

Zapomenutá část republiky

Výstava, kterou připravil kurátor sbírky fotografie Uměleckoprůmyslového musea Jan Mlčoch, je připomínkou přehlíženého fotografa Bohumila Vavrouška, ztracené země a zapomenutých Čechoslováků, z nichž mnozí v boji za naši svobodu položili své životy.