Galerie Arthouse Hejtmánek připravila pro milovníky výtvarného umění dny otevřených dveří s možností nahlédnout do zákulisí příprav aukce a předaukční výstavy.

Nově objevený obraz a další výtvarníci

A právě předaukční výstavou uměleckých děl od starých mistrů až do současnosti provede zájemce historička umění PhDr. Rea Michalová Ph.D. Speciální komentovaná prohlídka představí ojedinělý obraz Švadlena od Františka Muziky. Jde o nedávno v pozůstalosti objevenou součást souboru dvanácti prací, jimiž se František Muzika zúčastnil legendární I. jarní výstavy Devětsilu roku 1922.

V rámci komentované prohlídky budou představena také další vybraná díla Kamila Lhotáka, Josefa Hlinomaze anebo Alfonse Muchy i současných umělců, jako je Krištof Kintera nebo Pasta Oner.

Malíř a scénograf Muzika

František Muzika (1900-1974) byl český malíř, ilustrátor, typograf a scénograf, zakladatel spolku Devětsil. V letech 1918–1924 studoval Akademii výtvarných umění v Praze u profesorů Jakuba Obrovského, Karla Krattnera a Jana Štursy. Poté odjel do Paříže, kde v letech 1924–1925 pokračoval ve studiích na Académie des beaux-arts.  

V roce 1921 sice vstoupil do vznikajícího Devětsilu, ale hned následující rok přešel do SVU Mánes. Dále byl členem Nové skupiny. Od roku 1927 spolupracoval s Otakarem Štorch-Marienem a stal se uměleckým ředitelem nakladatelství Aventinum a redaktorem časopisu Musaion. Muzika byl též významným scénografem, navrhl přes 100 výprav, často pro Národní divadlo a režiséra Karla Hilara.