Pro děti, rodiče i pedagogy

Výpravná výstava trvá do 15. 3. 2015 a nabízí nevšední zážitek a zároveň i zjištění, kolik toho člověk ještě nezná. Na výstavě tak můžete najít skvělé tipy na výlety po celé České republice. Součástí výstavy jsou  lektorsky vedené vzdělávací programy pro školy, semináře pro pedagogy a sobotní programy pro rodiny s dětmi; pro intenzivnější zážitek dětí a školáků z výstavy budou k dispozici zdarma pracovní listy. Podrobné informace pro rodiče i pedagogy najdete na adrese: http://www.npu.cz/hrady-objevovane/vzdelavaci-programy/.

Tisíciletá historie v kostce

Samotný vstup na výstavu  je impozantní, protože  divákovi stojí v cestě středověká vrata z Karlštejna, na nichž uvidíte, jak se dobyvatelé pokoušeli vrata prolomit. Mříž studny zámku v Jindřichově Hradci přijela do Prahy také stejně jako ostře sledovaný relikviář sv. Maura či obrazy Mistra Theodorika. V kontrastu se můžete pokochat i takovými exponáty, jako jsou  automobil Benz knížete Karla V. Schwarzenberga z roku 1913 ze zámku Orlík, mechanický vysavač z Hluboké nebo portrét Mechtildy Lichnovské od Oskara Kokoschky ze zámku v Hradci nad Moravicí, či závěť prezidenta T. G. Masaryka.Těžko říci, který z těch více než šesti stovek exponátů je působivější.

Současně vychází průvodce, jehož editorem je autor výstavy Petr Pavelec. K zakoupení je za 90 Kč v pokladně Jízdárny Pražského hradu stejně jako další publikace vydávané Národním památkovým ústavem(v české a anglické mutaci).

http://www.npu.cz/hrady-objevovane/