Jenda Rajman se narodil koncem devatenáctého století v Rožďalovicích jako třetí syn v rodině knihaře, u svého otce se také vyučil řemeslu. Pracoval pro řadu významných umělců, například Mikoláše Alše, který mu za jeho služby namaloval osobní exlibris.

Do jeho kariéry ale zasáhla první světová válka. Jako kluk přišel při jízdě na kole o palec u nohy, nemusel tedy přímo do bojové linie. Sloužil tak v polním lazaretu na italské frontě, poblíž probíhaly jedny z nejtěžších bojů... Jenda rád fotografoval, a tak měl možnost zachytit válečný život na množství snímků. Ty pak zasílal domů jako pohledy, které se dochovaly, takže mají popis události či místa i dataci. A právě tyto fotografie spolu s vysvětlujícími panely jsou základem výstavy.

Historie válek v jedné budově

Kde jinde vystavovat historické válečné fotografie? Výstava díla knihaře a fotografa Jendy Rajmana do tísnivé atmosféry Invalidovny, která byla několik staletí úzce spojena s vojenstvím i vojenskou lékařskou péčí, prostě patří…

Budovu v polovině 18. století projektoval slavný architekt Kilián Ignác Dientzenhofer, byla zamýšlena pro ubytování válečných invalidů a jejich rodin. Svému účelu sloužila do začátku 20. století. V posledních dvaceti letech se z ní již odstěhovaly jak Národní technické muzeum, tak Vojenský ústřední archiv Armády České republiky a byla ponechána osudu. V roce 2017 byla Invalidovna prohlášena za národní kulturní památku a následně v roce 2018 přešla do správy Národního památkového ústavu, který plánuje její rekonstrukci a postupně zpřístupňuje objekt veřejnosti.

Výstavy, jako je ta Fotoaparátem Jendy Rajmana, nebo zapojení do projektu Open House, pomáhají Invalidovnu oživit a přivádí do ní nové návštěvníky oceňující potenciál monumentální historické stavby.

 

Další informace na stránkách Invalidovny