Co jsou „Chrámy nové doby?“ V nedávné době vzniklé a nově vznikající administrativní budovy a obchodní centra. Ty podle Jiřího Šebka dnes nahrazují kostely, chrámy nebo jiné věže, které Praze dominovaly dřív. A právě tyto stavby se rozhodl fotograf zachytit. „Mám rád moderní architekturu, opakující se linie, sklo, ocel...,“ uvádí.

Barva na sebe často poutá pozornost

Ačkoli se Jiří Šebek spíš věnuje fotografování staré Prahy, před dvěma lety se rozhodl udělat změnu. Lákalo ho mít nějakou sérii a také chtěl uspět v prestižní fotografické soutěži Czech Press Foto. A tak vznikla část projektu Chrámy nové doby, která mu zajistila cenu Grant Prahy, jíž uděluje primátorka hlavního města Prahy.

Nyní si celou sérii můžete prohlédnout na výstavě v galerii Czech Photo Centre. Šebkovy fotografie jsou výjimečné – protipólem klasického stylu pražských budov. Zdánlivě účelové stavby Šebek nafotil s dlouhou expozicí, zasazené do čtvercového formátu. A jsou černobílé, tudíž plné tmavých tónů a kontrastů. Barva na sebe často poutá velkou pozornost. Proto jsem ji odebral. V černobílé fotografii víc vynikne samotný motiv a struktura jednotlivých prvků,“ vysvětluje Šebek.

Výtvarné pojetí snímků

Jeho cílem nebylo dokumentovat proměny hlavního města, ani zmapovat průběh stavby. Cyklus Chrámy nové doby Šebek pojal výtvarně, přičemž budovy cíleně vyhledával tak, aby fungovaly samostatně, zároveň ale systematicky doplňovaly celek.

Jednotlivá architektonická díla nehodnotí. Nechává tak prý prostor divákovi, který má možnost nazírat na budovy a fotografie separovaně.

„Například budova Crystal u stanice metra Želivského podle mě nemusí zapadat do městského rázu, přesto dává možnost vzniknout mimořádné fotografii,“ říká Šebek.

Pro tuto sérii, ostatně stejně jako pro všechna Šebkova díla, je charakteristická preciznost, minimalismus a čistota podání.