Pražský DOX si vytvořil v českém kulturním světě své pevné místo a vnesl do výstavního provozu hlavního města trochu vzruchu a světovosti. Tentokrát si jeho umělecké zážitky můžete přenést k sobě domů prostřednictvím kanálu youtube.

Jiří David: Jsem tady

Jiří David, výrazná osobnost české umělecké scény, multimediální umělec a pedagog se proslavil svými uměleckými, často až provokativními experimenty. Nyní se ale vrací k médiu malby a osobně vás provede svou výstavou Jsem tady. Představí tak svá nejnovější díla - sérii olejových rozměrných i drobnějších maleb.

Pracuje se vzácným uměleckým gestem - autoportrétem zezadu, který ve výstavě akcentuje opakováním na třech plátnech, noří se do barevného mámení květin a zahrady, maluje nahá ženská těla i sebe, přičemž na několika obrazech dosahuje jisté dematerializace fyzické tělesnosti. Součástí výstavy tří desítek děl je také cyklus věnovaný trávě, motivu, který je v západním umění coby hlavní téma velice ojedinělý,“ uvádí kurátor výstavy Viktor Pivovarov.

Návrat k malbě?

Tento umělec je zastoupen v mnoha sbírkách u nás i v zahraničí. (Mimochodem, určitě si pamatujete Davidovo neonové Srdce umístěné v roce 2002 na Pražském hradě.) Aktuálně vystavuje také v galerii Thomas Erben v newyorské Chelsea.

A so říká o své výstavě? „Média malby jsem se vlastně nikdy docela nezbavil, ale spíše jsem hledal její smysl také v tom, že jsem ji v sobě různě zpochybňoval, mučil, trápil. Zároveň hledal i obsahové kontexty, které mi dávaly nějaký smysl, aniž bych ‚ilustroval‘ dobové příběhy, ale abych zároveň nezabředl do pouhého dekorativního experimentu.“

Jedná se skutečně o jeho návrat k malbě? Nakolik svými obrazy ilustruje dění kolem nás? Proč o malbách prezentovaných ve výstavě hovoří jako o psychedelickém impresionismu? Nejen těchto témat se můžete online dotknout na výstavě Jsem tady přímo s Jiřím Davidem.