Knoflík - docela obyčejná věc, která slouží ke spojení dvou částí oděvu, dalo by se říci. Ale není knoflík jako knoflík. Přijďte se přesvědčit do policejního muzea, kde si jich můžete prohlédnout obrovské množství. Především těch uniformových. Však co by byla uniforma bez knoflíků. Dovedete si to představit?

Trochu historie

Nejstarší zmínka o plnohodnotném knoflíku pochází již ze starší doby bronzové. Velebení pak bylo hlavně v období rokoka - na oděv, především na kabátce a vesty se tenkrát našívalo několik desítek knoflíků.

Pak se také tohoto prvku ve své době uchopila šlechta a stranou nezůstali ani vojáci. Zjistilo se vlastně, že plocha knoflíku je jakoby předurčena k zobrazení rozlišovacích znaků, či symbolů, které mohou o svém nositeli mnohé vypovědět.

Už pro četnictvo

V Muzeu Policie České republiky se vám naskytne pohled na 250letou historii a kompletní produkci firmy Tyssa, která knoflíky vyráběla už pro četnictvo a výroba vydržela dodnes. Název společnosti vychází z historické vazby na oblast první výroby uniformových knoflíků v Čechách – Tisé.

V prosklených vitrínách umístěných na zdech nevelké místnosti naleznete spoustu výrobků této značky. Ať už to jsou ty pro bezpečnostní sbory, ale také pro hasiče či na soukromé objednávky. 

Prostě knoflíky, kam se podíváte. Vystaveny jsou uniformové knoflíky nejen pro Českou republiku, ale i některé evropské země nebo také ty, které dekorují herce na filmovém plátně či divadelním jevišti.

Umělecké dílo

Snad všechny exponáty si zaslouží pozorné zkoumání. Každý je totiž ve své podstatě uměleckým dílem a jejich výroba není vůbec lehká. Ač se to nezdá, tak knoflík je složen z několika částí. Podíváte-li se pěkně zblízka, uvidíte, že je to očko, podklad a vršek knoflíku.  

Filigránové knoflíky, které jsou rovněž součástí expozice, jsou navíc prosekávané a uvnitř mají barevná sklíčka. Pro vznik takové krásy je zapotřebí několika úkonů, jako například vyrazit, vypouknout, vyleštit, vyčistit, prorazit, zasklít, sevřít…

Na uniformě mají svůj význam

Kdo by to řekl, že knoflík je taková „věda“. Ale pozor, v dnešní době plní reprezentativní funkci. Musí být totiž na první pohled vidět, kdo je jeho nositel. Například na společenských stejnokrojích Policie ČR důstojníci mají "zlaté" a mužstvo "stříbrné".

Na výstavě si můžete i detailně prohlédnout historické raznice výrobních závodů Tisá-Peterswald a další doplňky z produkce společnosti Tyssa, jako jsou páskové spony a další doplňky uniforem.