Fenomenální režisér Karel Zeman natočil svého Barona Prášila v roce 1961, snímek vznikl podle knihy Gottfrieda Augusta Burgera.

Toník a roztomilá skupina vedená Cyranem z Bergeracu

Film začíná na Měsíci, kde astronaut Toník ve skafandru narazí na prazvláštní společnost, která je oblečená pozemsky normálně. Avšak v oděvu z dob dávno minulých. Tahle roztomilá skupina je vedená Cyranem z Bergeracu a patří do ní společnost z verneovky Do Měsíce a také trošku chvástavý Baron Prášil.

Všichni Toníka považují za Měsíčňana a ani na chvilku neuvažují o tom, že by mohl být jako oni ze Země. Naopak mu ji chtějí představit. A tohoto úkolu se ujme Baron Prášil.

Pomocí vzducholodě se Baron s Toníkem vypraví do Turecka, kde před chlípným sultánem zachrání princeznu Bianku. Oba jsou jí uneseni, především pak Prášil, který se ji snaží okouzlit různými dobrodružstvími. Takže na vystřelené dělové kouli se prolétává bitevní vřavou, na mořském koníkovi pluje pod vodní hladinou, ocitne se v útrobách velryby nebo v pařátech ptáka Noha.

Biance se však zalíbí tichý Toník, s nímž skončí na Měsíci, který totiž není jen patronem snílků a blouznivců, ale také milenců...

Hvězdné obsazení

Ve snímku v hlavní roli exceloval Miloš Kopecký, do role Toníka Zeman tehdy obsadil šestadvacetiletého Rudolfa Jelínka. Bianku si zahrála jednadvacetiletá Jana Brejchová.

Baron Prášil ve své době sbíral jedno mezinárodní ocenění za druhým. Mimo jiné v roce 1962 získal stříbrnou plachtu v Locarnu, o rok později Stříbrnou mísu v Bostonu, či v roce 1964 velkou cenu v Cannes.

Výtvarné dílny a workshop

A právě v duchu Prášila se nese prosinec v Muzeu Karla Zemana. Tak například ve výtvarných dílnách si návštěvníci vyrobí nejen vánoční a novoroční přání, ale také si můžou vybarvit vlastního okřídleného koně z prášilského vesmírného korábu odlitého v sádře.

Na sobotním workshopu (16. 12.) si zase můžete vyzkoušet animaci s loutkami v prostorové scéně. Na workshop je ale nutné se předem přihlásit.

Kurzy měsíčňanštiny

Specialitou letošních Vánoc pak jsou originální kurzy měsíčňanštiny, které muzeum vymyslelo na základě znovuobjevení dětské hračky, jež všichni znali jako malí. Jde o speciální píšťalku vydávající téměř stejný zvuk, který použil Karel Zeman jako náhražku cizích jazyků ve filmu Baron Prášil.

Na programu je i loutkové divadlo souboru Toy Machine v divadle DISK, které je určeno především pro rodiče s dětmi, promítat se bude i samotný film Baron Prášil.