Název bakelit vznikl spojením řeckého názvu pro kámen (lithos) a jména chemika belgického původu Lea Hendrika Baekelanda, který v USA fenolformaldehydovou pryskyřici vyrobil. V roce 1909 si nový materiál nechal patentovat. Sláva bakelitu, potažmo celá éra umělých hmot, mohla začít.

Výstava „Kouzlo/Čaro bakelitu ukazuje jeho pestré a bohaté využití především v elektrotechnice, strojírenství, fotografické technice i spotřebním průmyslu.

Zájemci si mohou prohlédnout na tři stovky bakelitových telefonů, fotoaparátů, spotřebičů pro domácnost, hraček a dalších výrobků, které pochází převážně ze sbírek Slovenského technického múzea, ale i z kolekcí soukromých sběratelů.

„Najdeme mezi nimi také doklady vývoje a milníky československého i světového designu – radiopřijímač Talisman, žehličku ETA 211, fotoaparáty Kodak Baby Brownie a Bantam i další. Lisování bakelitu do forem totiž umožnilo realizovat i tvarově velmi odvážné návrhy průmyslových designérů,“ zve návštěvníky autor výstavy Ladislav Klíma.