Tato výstava nejen fotografickou formou představuje české vědecké aktivity v Antarktidě – a to s důrazem na jejich ekologické zaměření. Naše země má v Antarktidě dvě polární stanice, obě provozuje Masarykova univerzita, která úzce spolupracuje s Českým antarktickým nadačním fondem, pořadatelem výstavy.

Češi na Antarktidě

Čeští vědci na Antarktidě působí již od 60. let. Využívají hlavně zázemí české polární základny Johanna Gregora Mendela na ostrově James Ross ve Weddellově, kde testují a v praxi využívají obnovitelné zdroje energie – větrné elektrárny a solární panely. Druhou základnou je stanice Nelson, která se nachází v souostroví Jižní Shetlandy, kde právě už řadu let probíhá sběr odpadu vyplaveného na pobřeží.

Úklidová expedice

A právě odpadu se týká výstava Čistá Antarktida. Na jaře 2019 se konala „úklidová“ expedice, zaměřená na odvoz a ekologickou likvidaci odpadu z Antarktidy. Šlo o naplaveniny z Jižního ledového oceánu, který Antarktidu obklopuje, a který je známý jako jeden z nejčistších na světě. Jeho postupující znečištění způsobené člověkem tak ukazuje narůstající ohrožení celého ekosystému. A to včetně mořských živočichů, kteří zde umírají následkem konzumace plastů a jiného odpadu.

Umělkyně inspirovaná ekologií

Této expedice se zúčastnila i Veronika Podlasová, česká umělkyně, která ve svých obrazech sněhových vloček upozorňuje na křehkou rovnováhu ekosystému. A právě její grafická díla doplňují výstavu fotografií z „ekologické“ expedice.

Výstava se koná pod záštitou Petra Hlubučka, náměstka primátora hlavního města Prahy.