Umělkyně Magdalena Lazar (1986) se narodila v Polsku. Ve svém díle pracuje s animací, videem, fotografií, instalacemi a objekty. Jejími oblíbenými tématy jsou současnost versus minulost, prožívání velkého množství změn v příliš krátkém čase a iniciativy související s post-růstovou ekonomikou.

Růže a nesmrtelný sentiment

Magdalena Lazar v rámci výstavy Laboratoř živých sentimentů využívá formální prostředky charakteristické pro reklamu a relaxační materiály. S nimi vytváří tříkanálové video, které je idylicko-hyperrealistickou vizualizací pokusu uchovat navždy to, co se zdá být odsouzeno k pomíjivosti.

Ve videu, které se promítá v Galerii Kostka, hraje hlavní roli růže. A to jako symbol pomíjivosti, marnosti, ale zároveň věčnosti.

Jak uchovat pomíjivost?

Jde vlastně o milostný příběh, který v té době mladou dívku posunul směrem k mimořádnému experimentu. Bílá růže od jejího milovaného byla navěky zachována takovým způsobem, že nemůže nikdy zvadnout, zakonzervována a zvěčněna.

„Nechtěla jsem ji usušit, mám ráda živé sentimenty,“ říká výtvarnice. K dispozici měla jednoduchý recept na chemickou sloučeninu, kterou má být předmět napuštěn.