Letohrádek Kinských, ve kterém se národopisná expozice Národního muzea nachází, byl postaven rodem Kinských v letech 1827-1831 namísto vinice plaského kláštera. Jeho dominantou je především průčelí stavby, kde najdete mohutné antické sloupy.

V roce 1902 byly v letohrádku umístěny sbírky shromážděné pro Jubilejní zemskou výstavu v Praze v roce 1891 a Národopisnou výstavu v roce 1895.

Lidové zvyky a obřady

V současnosti zde najdete národopisnou expozici Národního muzea, která je zaměřena na lidovou kulturu České republiky. Představuje jak každodenní život s důrazem na hmotnou kulturu, tak lidové zvyky, výroční obyčeje a obřady tradičního zemědělského roku – a také lidský životní cyklus (narození, smrt, svatba) a rodinnou obřadnost spojenou s průběhem lidského života. Národopisná expozice byla v roce 2007 nominována na cenu Evropské muzeum roku.

Folklorní soubory i herci v rolích průvodců

A právě v muzeu a kolem něj v přilehlé zahradě Kinských se bude konat oslava 200. výročí založení Národního muzea. Ponese se samozřejmě ve folklorním duchu, vystoupí na ní české, moravské i rusínské folklorní soubory, které budou účinkovat po celou dobu trvání akce na různých místech zahrady.

Před muzeem i v něm se představí i tradiční řemeslníci, pro děti je nachystána výtvarná dílna. Programem návštěvníky provedou herci nejen blízkého Švandova divadla v rolích významných postav z historie muzea.