Název výstavy má původ v maďarštině - Musil žije v Praze a v Budapešti - a znamená to "Dveře se zavírají!“. Jejím tématem je zejména linka a čára a s nimi související archetypy. Jsou to základní elementy Musilovy tvorby už od začátku jeho uměleckého projevu.

Hokejista-tatér-malíř

Talentovaný Lukáš Musil začínal jako hokejista, ale vášní se pro něj stalo překvapivě nakonec tetování, kterému se věnoval od roku 2006. A jako jediný z České republiky byl - pod pseudonymem Musa - prezentován na celosvětové tatérské výstavě v Musée du Quai Branly v Paříži.

Tetování totiž povýšil přímo na umělecké dílo. Lidé za ním cestovali z celého světa, jen aby měli na těle kousek z jeho práce. A dodnes je Lukáš Musil považován za nejoriginálnějšího a současně nejprestižnějšího českého tatéra.

Před pár lety ale otevřel novou kapitolu svého života plnou kreseb a malování. Od roku 2011 se věnuje volné tvorbě, v níž dominují opět linie a archetypální tvary. Právě o tom se můžete přesvědčit na jeho aktuální pražské výstavě ve Villa Pellé.

Symbol, rituál, archetyp

Jeho linie pronikají celou galerií a stávají se tak její součástí. Některé sály čára ovládá, k jiným se pouze přibližuje. Někde se odpoutá od plochy a ovládne temnější velkoformátová plátna nebo se zhmotní do podoby prostorového objektu.

„Čára se dokáže dostat na dřeň, nenechá tě zalhat. Začal jsem ji používat zcela intuitivně. Je mi z nějakého důvodu blízká, nejspíš svou primitivností,” říká sám autor o čáře, která ho fascinuje již dlouhou dobu.

Významnou část expozice tvoří také práce z jeho předešlých čtyř let. Zabývá se v nich hledáním výrazových prostředků za pomocí květin, obličejů, zvířat i lidí. Nechybí ani nová díla, která vznikají v jeho ateliéru v Budapešti.