Také obdivujete vznešené a luxusní šaty, které nosily třeba hvězdy jako Adina Mandlová, Hana Vítová, Lída Baarová nebo Nataša Gollová ve filmech pro pamětníky? Skvostné róby oblékala i někdejší první dáma, manželka druhého československého prezidenta Edvarda Beneše – elegantní Hana Benešová, nebo herečka, spisovatelka a manželka Karla Čapka - Olga Scheinpflugová.

Nyní máte možnost tyto bohatě zdobené večerní modely i decentní šaty, elegantní kabáty i svrchní oděvy pro všední den obdivovat na výstavě v Uměleckoprůmyslovém muzeu na vlastní oči. Expozice nazvaná Hana Podolská, legenda české módy obsahuje na 50 modelů a doplňků, nechybí fotografie tohoto nejznámějšího a nejoblíbenějšího módního salonu v meziválečné české společnosti.

Česká Coco Chanell

Jaká je historie těchto skvostných šatů? V roce 1905 založila švadlena Johanna Vošáhlíková (1880 – 1972) malou krejčovskou dílnu. O dva roky později se provdala za Viktora Podolského a ve stejném roce se z dílničky stal prestižní modelový dům, který nesl jméno své zakladatelky.

Modely Hany Podolské se vyznačovaly vysokou kvalitou krejčovské práce, používáním luxusních látek a znalostí nejnovějších pařížských módních trendů. Po francouzském vzoru zaměstnávala i profesionální modelky, což byla v té době úplná novinka.

Podolská byla výjimečná ve všech směrech. Vydávala časopisy o nejnovějších trendech s názvy Eva a Móda a vkus, bavila se s celebritami, které jí dělaly nedocenitelnou reklamu. V salonu s ní pracovaly kreslířky a švadleny, ale také její manžel, oba dva synové a jejich manželky.

Mezi válkami už Hana zaměstnávala několik desítek švadlen a kromě šatů se v salonu vyráběly i klobouky a kožichy. Podolská byla velice náročná a vše muselo být naprosto perfektní. Do salonu docházela každý den už v pět hodin ráno a byla osobně přítomna u každé zkoušky. To vše dohromady plus podnikavost, obchodní duch a příjemná společenská povaha majitelky přispěly k tomu, že se salon Podolská stal nejoblíbenějším a nejznámějším módním závodem tehdejší společnosti.

Úspěch i pád

Modelový dům Podolská přežil protektorátní léta i složité poválečné období. V roce 1948 byl znárodněn a o šest let později začleněn do národního podniku Módní závody Praha pod názvem Eva. I tak Hana Podolská ve „svém“ módním závodě pracovala až do roku 1954, kdy byla poslána do důchodu.

I v penzi však sledovala, co se ve světě módy děje. V kontaktu byla i se svými bývalými švadlenami. Zemřela 15. února 1972 ve věku nedožitých dvaadevadesáti let.

Dodnes je jméno Hany Podolské legendou. V povědomí veřejnosti tato výjimečná dáma zůstala nejen jako symbol elegance, ale také coby statečná, podnikavá a mimořádně schopná žena, zosobňující společnost založenou na demokratických principech a slušných vztazích mezi lidmi.

V Uměleckoprůmyslovém muzeu tento hořkosladký příběh poodkryjí také filmové záběry, které budou v rámci výstavy promítány.