Všichni asi známe Lhotákovy obrazy kol, balónů, aut či vzducholodí. Méně známá je ale jeho portrétní tvorba – a i z té veřejnost zná spíše podobizny žen, mnohdy postižených. Nyní je šance seznámit se i s jeho mužskými portréty.

Muži v paláci postaveném pro muže

Ty jsou vystaveny příznačně v Paláci YMCA, který byl původně postaven jako ubytovna právě pro mladé pány. V prosklených vitrínách v přízemí, ale i na chodbách a na schodištích sedmipatrové budovy je k vidění kolem stovky obrazů a zhruba dvojnásobek reprodukcí grafik a kreseb.

Všechny ale s opisem rodných listů obrazů podle matriky, kterou vedl autor v letech 1937-1984. Originály zůstanou v depozitářích galerií a v soukromých sbírkách.

Mnohá díla v premiéře

Velká část vystavených děl se objeví na veřejnosti vůbec poprvé. K těm patří zejména grafiky s portréty zajímavých mužů, kteří prý měli často povolání spjatá s cestováním a dopravou, tedy hlavními Lhotákovými zájmy.

Pánové, které Kamil Lhoták zachycoval, byli námořníci, motocyklisté, letci anebo sportovci. Portrétoval ale i historické osobnosti, jako například Julese Vernea nebo malíře Antonína Chitussiho. K vidění je i portrét malířova syna, Kamila Lhotáka mladšího. Výstava je i prodejní.

 

  • Více informací zde