Expozice ukazuje slavného malíře z trochu jiného úhlu pohledu – v souvislosti se vznikem naší republiky.

František Kupka je jedním z českých umělců, kteří se coby dobrovolníci zapojili do bojů v zahraničí a přispěli ke vzniku Československa. Kupka totiž narukoval do francouzské cizinecké legie. Do již vzniklé republiky se vrátil až na jaře roku 1919 jako kapitán nové armády. Zapojil se do činnosti Uměleckého sboru při Ministerstvu národní obrany v Praze a stál u zrodu Památníku odboje, tedy instituce, která byla předchůdcem dnešního Vojenského historického ústavu v Praze.

Státní vlajka podle Kupky

Malíř organizoval například výpravy českých umělců na bojiště československých legií na území Francie a Itálie a též se v Praze roku 1919 podílel na uspořádání výstavy Obrazy z bojišť Francie.

A co se asi jen málo ví – zapojil se také do soutěže o výtvarný návrh státní vlajky. Už během války totiž navrhl například prapory legionářských pluků, kresby pro bulletin zachycující detaily z každodenního vojenského života, anebo uniformy. Ty vycházejí z pro Kupku typické výrazné barevnosti, červená a modrá přímo září, stejně jako slavizující prvky, tak typické pro malířovo figurální secesní období. Pro armádu zpracoval také několik medailí.

Výstava mění pohled na malíře

A všechny tyto pro mnohé překvapivé práce známého malíře jsou na výstavě k vidění. Kupkova snaha ovšem neměla dlouhého trvání, umělec zůstal nepochopen a v roce 1920 se rozhodl k návratu do Paříže. Snad proto se o této jeho činnosti příliš neví.

Změnit by to měla výstava, která přináší přehled Kupkovy tvorby vztahující se k období první světové války a prvních let nového Československa. Podařilo se dohledat i několik předmětů z Kupkova osobního vlastnictví z doby, kdy byl v legiích. Na výstavě najdeme také malířovy fotografie z válečného a poválečného období.