Mezinárodní sklářská soutěžní výstava každoročně představuje ty nejlepší práce absolventů vysokých uměleckých škol z celého světa, kteří ve své závěrečné práci použili sklo. O cenách za nejlepší díla rozhoduje mezinárodní porota.

Těžký úkol pro porotu

Porota se letos shodla, že si vítězství zaslouží Čech Martin Opl a jeho instalace nesoucí název Viditelné a neviditelné. „Možná to bude znít jako klišé, ale musím říct, že v minulosti jsem byl členem řady mezinárodních porot, výběr vítěze letošního ročníku ceny Stanislav Libenský Award byl ale pro mě asi tím nejobtížnějším,“ uvedl předseda letošní poroty Jeroen Maes, umělecký ředitel a jeden ze zakladatelů sklářského centra GlazenHuis v belgickém Lommelu.

„Porovnáváme zde široké spektrum děl zahrnujících práci se sklem - od řemesla přes design až po konceptuální práce, což je velmi náročné," dodal Jeroen Maes.

Za vítězství tři dny v USA

U vítězné instalace Martina Opla, absolventa Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, porota ocenila vynikající práci s prostorem, umělým světlem a jeho odrazem.

Instalace, za níž autor získal třídenní pobyt ve sklářské škole Pilchuck Glass School v USA, je tvořena velkým skleněným prosvětleným kruhem na stěně, nad nímž se ve vzduchu vznáší obdélník z čirého skla. Oba objekty se zrcadlí ve velkém černém obdélníku opřeném o zeď tvořící se stěnou s kruhem pravý úhel. Působením umělého světla pak vznikají další geometrické tvary zrcadlící se v objektech.

Pláty připomínající abstraktní kresby

Druhá cena letos putuje do Anglie, do rukou George Williama Bella, který pro své dílo nazvané Vzorky abstrakce využil několik technik práce se sklem.

Porota ho ocenila jako vynikajícím způsobem technicky a řemeslně zvládnuté dílo, které je jakýmsi dynamickým plátnem linií, barev a pohybu. George Bell válce z foukaného skla totiž rozřezal a několikrát znovu spojoval, až vznikly pláty s jemnými liniemi připomínající abstraktní kresby.

Inspirace pohybem vody

Třetí cenu pak dostala Slovenka Patricia Šichmanová za práci Tekutost, která je zaměřena na studium pohybu a kinetiky. Porota zde vyzdvihla myšlenku, kontrast kompozice a techniky a neobvyklý způsob zpracování.

Patricia uvedla, že ji nejvíce inspiroval pohyb vody a přiložené video dokládá, jak její dílo vznikalo. Na třech dlouhých pruzích tvořených velkými skleněnými bílými krystalky je znát, jak do nich vtékala černá barva a zanechala své stopy.