Válečný plakát je považován za médium s velkou minulostí, které se během obou světových válek stalo jedním z nejsilnějších nástrojů, jak ovlivnit náladu ve společnosti. Stejnojmenná výstava má navíc jednu z nejzajímavějších a nejbohatších historií svého druhu. Vojenský historický ústav Praha ji připravil již v roce 1998, kdy byla poprvé veřejně představena v Českém centru v Berlíně. Od té doby mnohokrát objela celý svět. V různých obměnách se s ní měli možnost seznámit návštěvníci v mnoha zemích světa, mimo jiné v USA, na Slovensku, v Rakousku, v Belgii, ve Francii, v Rumunsku, na Kypru, v Národní galerii Jordánského království či v Izraeli. V tak atraktivní a rozsáhlé podobě, v jaké je u příležitosti oslav výročí organizována, se však u nás představí vůbec poprvé.

Výstava prezentuje především plakáty a vyhlášky ze sbírek Vojenského historického ústavu Praha a Vojenského ústředního archivu. Návštěvníci se na ni budou moci seznámit nejenom s československými válečnými plakáty, ale i s cizojazyčnou formou tohoto média. Plakáty americké, britské, ruské či nizozemské doplní pro porovnání také několik německých.

Stíhač tanků Jagdpanzer 38 nazývaný HetzerPo dva dny (4. a 5. května) bude navíc Pražany i návštěvníky hlavního města poutat k výstavě zajímavý exponát. Bude jím stíhač tanků Jagdpanzer 38 nazývaný Hetzer, instalovaný na rohu Staroměstské radnice. Pro sériovou výrobu této zbraně byly ve své době vybrány podniky v Praze a Plzni. V rámci výstavy bude představen skutečně původní historický exponát z Vojenského historického ústavu, který se v roce 1945 účastnil Pražského povstání.

Výstava Válečný plakát pak bude přístupná od 5. do 30. května ve 2. patře Staroměstské radnice na Staroměstském náměstí. Vstup pro veřejnost je volný, a to v pondělí od 11.00 – do 18.00 hodin a v rozmezí úterý až neděle od 9.00 do 18.00.