Instalace nazvaná Looking for the East (Hledání Východu) je počinem na pomezí výtvarného umění a hudby. Zároveň odkazuje k hnutí Traveler Techno zrozeného v devadesátých letech dvacátého století v Anglii. Hnutí od svého počátku bez ustání vyhledávalo nové polohy vyjádření, nová, volná a svobodná území prostřednictvím vytváření pomíjivých prostor, heterotopií ve „foucaultovském“ smyslu, v nichž systém bude svržen, kde společnost spektáklu bude odstraněna a kde pouze zvuk svede dohromady společný cíl.

Nomádské území na půdě galerie

A jak výstava vypadá? Základem instalace jsou sloupy reproduktorů, mezi nimiž se pohybuje divák, který se díky sadám měkkých zrcadel reagujících na zvuky stává integrální součástí prostoru. Instalace s ohledem na rámečky protažené zrcadly a na ostatní panely s motivy modrých krav pokrytých z části hlínou a pískem evokuje jakési nomádské a převrácené území, posiluje myšlenku prostorového a časového záhybu.

Umění mimo žánry

Francouzka Gaëlle Cressent vždy vytváří proměnlivé instalace na pomezí žánrů, jako je socha, fotografie, zvuk. Její prezentace jsou velmi originální, pohybují se mezi uměním, sociologií a antropologií.

Tříměsíční stáž v MeetFactory

Instalaci v pražském centru současného umění Gaëlle Cressent vytvořila díky tříměsíční stáži, kterou zde ve spolupráci MeetFactory, Ceaac ve Štrasburku a Francouzského institutu v Praze absolvovala.

O hudební část se postaral francouzský DJ Groove Addiction, který se během svého desetiletého pobytu v České republice zasadil o rozvoj techno scény v Praze. V současné době hraje Groove Addiction po celé Evropě. V rámci turné navštívil také Jižní Ameriku (2014) a Asii (2015).

 

Podívejte se na webové stránky: www.meetfactory.cz