Rozloučit se s prázdninami lze různě. Třeba v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy se vy i vaše děti můžete potkat se slavným komiksovým Čtyřlístkem. Uskuteční se tu i autogramiáda jeho autora, kreslíře Jaroslava Němečka, a také vystoupení dětského pěveckého sboru.

Chystají se také výtvarné dílničky pro děti, které si zde vyrobí třeba vlastní masku svého oblíbeného hrdiny ze Čtyřlístku. Bude to vědátor Myšpulín, zajíc Pinďa, svalovec Bobík, anebo krasavice Fifinka?

Lidové tradice ve Ctěnicích

Pokud vás více baví venkovní akce a navíc chcete svým dětem ukázat české lidové zvyky a tradice, zamiřte do zámeckého areálu Ctěnice. Zdejší pobočka Muzea hlavního města Prahy na 1. září nachystala Ctěnické dožínky. Po celý den budou probíhat oslavy sklizně, ve dvě hodiny pak po zámecké zahradě vyrazí tradiční dožínkový průvod.

Poznejte Doudlebsko

Tuto oblíbenou dožínkovou slavnost předvede národopisný soubor Doudleban, který se zabývá takzvaným „klenotnicovým folklórem“. Soubor čerpá z nepřeberné studnice lidového doudlebského umění.

Že neznáte Doudleby? Doudlebsko je nejjižnější český etnografický region. Na severu sousedí s Blatskem, na jihu jej ohraničuje Šumava a Novohradsko. Jak ukazuje místní prostý, ale rázovitý kroj, bylo spíše krajem chudým, ale jeho obyvatelé se přesto dokázali po těžké práci radovat: zatancovat si a zazpívat. A přesně to předvede Doudleban i ve Ctěnicích.

Ochutnejte calty a domácí chléb

Po celý den budou v okolí zámku probíhat také řemeslné dílny s ukázkami práce mlynáře a caletnice, která předvede, jak se dělají placky zvané calty, chybět nebude točení keramiky na hrnčířském kruhu, péct se bude domácí chléb a pro všechny je připraveno občerstvení.