Na začátku 30. let ovládl českou kinematografii zvukový film. Tehdy byly také vybudovány slavné Barrandovské ateliéry, ve své době nejmoderněji vybavené studio v Evropě. První film zde byl natočen roku 1933.

Hvězdy táhly

Velký podíl na úspěšnosti filmů mělo mimo jiné herecké obsazení: mezi nejpopulárnější hvězdy filmu 30. let patřili zejména skvělý komik Vlasta Burian, "milovníci" Oldřich Nový a Svatopluk Beneš, dále Hugo Haas nebo Jindřich Plachta.

Mezi ženami se prosadily zejména Adina Mandlová, Lída Baarová, Nataša Gollová nebo Růžena Nasková. Nenáročné snímky táhly také za války, kdy se Barrandov stal hlavním filmovým centrem Říše.

Plakáty pro davy

A právě filmové plakáty z této doby představuje výstava v Muzeu hlavního města Prahy. K vidění jich je zde zhruba osmdesát. Jsou typické svými rozměry – jde o takzvané nudle, formát 30 cm na šířku a 100 cm na výšku.

Tento typ plakátu se masově rozšířil právě s nástupem mluveného filmu na začátku třicátých let. Sběratelé jím ale často opovrhují – na rozdíl od slavných českých filmových plakátů z 60. let je totiž určen pro nejširší masy a nemá přidanou estetickou hodnotu.

Typický formát i styl

Popularitu „nudlí“ uspíšila také raketově se šířící technologie levného ofsetového tisku. Pro tyto plakáty jsou typické výrazné, poutavé barvy, které obklopují portréty tehdejších hvězd. A to nejen českých, plakáty lákaly i na zahraniční filmy s Clarkem Gablem anebo Shirley Temple. Dodnes tyto poutače dojímají svou naivitou a bezstarostnou náladou, ač doba, ve které vznikaly, mnohdy veselá nebyla.

Muzeum hlavního města Prahy k výstavě chystá také katalog „Český filmový plakát 1931-1948. Výběr úzkých formátů,“ ve kterém filmoví nadšenci naleznou ucelený výběr z více než 300 filmových plakátů ze sbírek Muzea hlavního města Prahy.