Putovní výstavu připravilo městské muzeum v Lublani, které je pověřeno odbornou správou domu architekta Jože (u nás známého jako Josipa) Plečnika. Expozice prezentuje obnovu památky moderní architektury, která byla zpřístupněna teprve v roce 2015, a která formou stálé expozice představuje architektovo autentické životní a pracovní prostředí.

Výstavu tvoří dobové černobílé fotografie doplněné o aktuální barevné snímky domu a původní materiály ze sbírky Jože Plečnika.

Pražské spojitosti

Slovinec Josip Plečnik u nás zanechal nesmazatelný otisk a také osobitou architekturu, vzniklou na pomezí secese a expresionismu. Narodil se 23. 1. 1872 v Lublani ve Slovinsku, studoval ale ve Vídni, kde se spřátelil s Janem Kotěrou, významným českým architektem. Oba spojovalo i získání Římské ceny, opravňující k dvouletému studijnímu pobytu v Itálii a Francii.

Pracoval ve Vídni, v roce 1910 odešel do Prahy - působil zde jako profesor dekorativní architektury na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Toto místo získal po Janu Kotěrovi a působil tu až do roku 1921.

Architekt nejen Pražského hradu

V roce 1920 dostal dnešními slovy „zakázku snů“ - jeho přítel, český prezident Masaryk, ho pověřil přetvořením Pražského hradu v symbol základních principů mladé republiky. Plečnikovo dílo na Hradě zahrnuje slavné Býčí schodiště, Obelisk na III. nádvoří, úpravy zahrad Na valech, Rajské a Na baště včetně vyhlídkového altánu, či soukromé místnosti prezidenta republiky.

Architekt zde prokázal mimořádný talent pro spojení starého a nového v dokonale harmonický architektonický a krajinářský celek. Na přestavbě Pražského hradu se podílel i Plečnikův žák, známý architekt Otto Rothmayer.

Krom Hradu pracoval Plečnik také na zámku v Lánech, jeho dílem je i kostel na vinohradském náměstí Jiřího z Poděbrad.

Hořké konce

Odchod z Prahy v roce 1934 byl poznamenán hořkostí, byl totiž výsledkem sporů s českými architekty, kterým se „cizákova“ práce nezamlouvala. Do milované Prahy se Plečnik už nikdy nevrátil. Zemřel v rodné Lublani v roce 1957.

Většinu života Plečnik prožil právě v domě, který výstava Muzea hlavního města Prahy představuje.