Jak Pětiletka přišla na Vánoce

K vidění jsou na výstavě i rarity. Pozoruhodný je  betlém, který namaloval  významný český betlémář Vojtěch Kubašta, kde místo malého Ježíška najdete emblém Pětiletky, Marii zastoupila venkovanka se srpem a Josefa dělník s kladivem. Jeho dcera vzpomíná, že to bral jako karikaturu, ale v 50. letech měl obavy, že si toho režim začne všímat, což by mělo neblahé následky. 

Zápis v Guinnessově knize

Výstava nese jméno Nostalgické Vánoce a  je připomínkou  zvyku a zdobení, které se využívaly před mnoha desítkami let. Mezi unikátními betlémy najdou návštěvníci i  slaměné dílo uznávaného Andrzeje Wrzecionka, který je zapsán v Guinnessově knize rekordů.  „Nic podobného není v čase svátků v Praze a okolí k vidění. Když vidíte postavy Marie, Josefa, Ježíška v nadživotní velikosti, tak to má svoji atmosféru,“ říká ředitel společnosti Pražské Benátky Zdeněk Bergman. Dílo polského výtvarníka je bezkonkurenčně největším exponátem výstavy, kterou ve spolupráci s Pražskými Benátkami a Spolkem českých betlemářů tradičně připravilo Muzeum Karlova mostu.

Přední čeští umělci

Najdete tu i díla slavných českých malířů Mikoláše Alše, Josefa Lady, Josefa Weniga či Marie Fischerové Kvěchové. Zajímavý je i betlém, který navrhl malíř Jaroslav Grus pro tehdejší ÚLUV (Ústředí lidové umělecké výroby). Samozřejmě je tu zastoupena i lidová tvořivost.

 

Výstava je k vidění v Muzeu Karlova mostu v Praze od 30. 11. 2014 do 3. 2. 2015. Za vstupné pro dospělé zaplatíte 100 Kč, snížené vstupné pro děti, studenty a seniory stojí 50 Kč. Návštěvu si můžete zpestřit také kouzelnou projížďkou loďkou po vlnách Vltavy podél břehů zimní Prahy, zahrnující i lahodné svařené víno a perník.