Galerie VI PER je totiž zaměřena na architekturu v nejširším slova smyslu a její vazby a průsečíky k současnému umění, urbanismu, designu, médiím, technologiím, politickým, právním, sociálním, ekonomickým či ekologickým kontextům.

Inspirace Bruselem

Šumperák je označení pro typ rodinného domu, jehož projekt vznikl na konci 60. let 20. století. První dům, odkazující na bruselský styl československé expozice Expo 58, navrhl projektant Josef Vaněk (1932–1999) pro tehdejšího ředitele nemocnice v Šumperku – proto se těmto domům později říkalo šumperáky. Oficiální název zněl „rodinný dům typu V“. Postupně jich bylo po celé zemi postaveno několik tisíc. Na počátku 70. let byla hodnota stavby 120 000 Kčs.

Fascinace sérií

A právě šumperáky se zabývá fotograf a historik umění Tomáš Pospěch, který je autorem výstavy. Expozice navazuje na loni vydanou knihu Tomáše Pospěcha a Martiny Mertové, je jejím určitým prodloužením.

Výstava v několika variacích rozvádí interpretační možnosti fenoménu šumperák. Snaží se zviditelnit samotnou sérii jeho proměn a současně modelově naznačit její spletitost.

„Na počátku mého zájmu byla prostá fascinace sérií. Těch domů se postavilo více než čtyři a půl tisíce. Za všemi se skrývá stejná myšlenka, plán,“ vysvětluje Tomáš Pospěch. Výstava se tak zamýšlí nad otázkou originality a sériovosti v architektuře.

Realizace svépomocí lákala

Úspěch domu je podle Pospěcha nutno spatřovat v dobové poptávce po individuálním bydlení a jeho relativně snadné a levné realizovatelnosti svépomocí za použití snadno dostupných materiálů. Na výstavě uvidíte jak fotografie realizovaných domů, tak architektonické studie.

 

Podívejte se na webové stránky: www.vipergallery.org