Expozice, která je umístěná v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice, čítá okolo 150 uměleckých fotografií od 62 autorů. A návštěvníci se mají skutečně na co těšit. Jde totiž o přehlídku vítězných a dalších vybraných snímků 22. ročníku mezinárodní soutěže Praha fotografická, kterou organizuje Svaz českých fotografů.

Vybrat nejlepší snímky je hodně těžké

Do letošního ročníku soutěže bylo přihlášeno 1 034 fotografií od 106 autorů - ať už profesionálních či příležitostných fotografů, kteří se v loňském roce rozhodli zachytit zajímavá, magická, krásná, ale třeba i nevzhledná zákoutí naší metropole.

„Každý rok se schází tisíce fotografií, ze kterých je vždy velmi těžké vybrat ty nejlepší,“ uvedla předsedkyně Svazu českých fotografů a kurátorka výstavy Věra Matějů s tím, že klání má čtyři tradiční kategorie. Jsou jimi Krása Prahy a její proměny, Lidé v Praze, Problémy Prahy a Kronika hlavního města.

Každý rok jsou také vyhlašovány dvě specifické kategorie, jimiž letos byly Hlubočepy a Fotografováno mobilem.

Opět uspěl Jiří Šebek

Například Krásu Prahy a její proměny nejlépe zachytil Jiří Šebek. Jeho fotografie se jmenuje Dvě věže ve slunci a je opravdu magická. Z mlhy vystupuje pár chrámových věží, aby se jejich špičky dotkly sluncem zalité oblohy...

Jméno Jiřího Šebka není nikterak neznámé. V roce 2016 totiž na soutěži Czech Press Photo obdržel ocenění Grant Prahy, což Šebkovi, který se s fotoaparátem začal seznamovat až ve svých třiadvaceti letech a v tomto oboru je samouk, zajistilo vstupenku mezi ty nejlepší kolegy.

Kronika hlavního města

„Pro mě je vždy nejzajímavější kategorie Kronika hlavního města, protože člověku někdy unikne, co se stalo a na těch fotografiích si to často připomene,“ sdělila Věra Matějů. V této sekci se sešly především snímky z demonstrací, či různých slavností jednotlivých městských částí.

Porotu nejvíce zaujala momentka Zdeňka Tichého, který dokumentoval festival Letní Letná. Stejný název nese i jeho vítězná černobílá fotografie zachycující tak trochu smutný pohled holčičky s klaunsky pomalovaným obličejem.

Přijďte si nejen tyto fotografie také prohlédnout. Na Staroměstské radnici budou vystaveny až do 28. dubna.