Od 22. července do konce prvního kola soutěže mají architektonické týmy 89 dnů na to předložit své vize Porota z nich vybere deset, které postoupí do druhého kola, z něhož by pak měl vyjít vítěz. Přihlásit se lze do 7. srpna, práce je nutné předložit do 19. října.

Nicméně Národní muzeum, i když se jeho hlavní budova opravuje, připravilo ve své nové budově, tedy v bývalém Federálním shromáždění, malou ochutnávku toho, jak by mohly expozice v budoucnu vypadat. Výstava Noe to dokázal. A co my?, která probíhá v nové budově totiž ukazuje opět velký průřez sbírkou přírodovědnou. Nenajdete tam sice kostru plejtváka, ale jiná na vás číhá hned u vchodu na výstavu a není to žádná malá kostřička.  Drobné nápady, herna, zvuky a filmy celou výstavu doplňují a dělají z ní živoucí organismus.

Tak by ostatně mělo vypadat muzeum i v budoucnu. Už nyní je expozice Noe to dokázal zcela bezbariérová, jak by mělo být po dokončení celé muzeum. „Nechceme být vstřícní jen k vozíčkářům, ale i dalším skupinám, například seniorům či k rodinám s dětmi,“ uvedl generální ředitel muzea Michal Lukeš.

Nové expozice by se měly rozkládat na ploše 12 tisíc metrů čtverečních, další čtyři tisíce metrů by pak měly sloužit jako zázemí pro návštěvníky. Muzeum počítá s investicí 483 milionů korun. V dubnu 2016 by se veřejnost měla seznámit s vítěznými návrhy na uspořádání muzea. Jak řekl Michal Lukeš, jde o soutěž století, kterou ani muzeum ale ani náš stát v oblasti muzejnictví ještě nezažil.