Dárek od Severočeských dolů a.s. převzalo muzeum symbolicky 14. ledna ve své nově zrekonstruované Historické budově. Unikátní sbírka o více než pěti milionech kusů, jejíž historie sahá až k samým počátkům muzea, se tak rozrostla o přibližně 4000 fosilií z dolů Bílina, které jsou jednou z těžebních lokalit společnosti Severočeské doly a.s. a leží na hranicích okresu Most a Teplice.

Nesmírně si cením spolupráce, kterou máme se Severočeskými doly. Lidé se mě často ptají, jak získáváme v dnešní době nové sbírky. Velkou měrou je to právě díky sdílnosti a ochotě těch, kteří si uvědomují, jak je důležité uchovávat naši historii," uvedl v tiskové zprávě Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

Co se bude obdivovat?

Milovníci pravěké přírody budou tedy nově obdivovat například dobře patrnou zkamenělinu žáby, nebo vodní či bahenní želvy.

„Sbírka je unikátní i v tom, že například u mnohých zkamenělin ryb jsou dobře viditelné jejich měkké části. Součástí sbírky je dokonce i nejstarší krasec na světě, přičemž fosilie tohoto brouka je ve velmi dobrém stavu,“ upozornila tisková mluvčí muzea Kristína Kvapilová s tím, že z flóry stojí bezpochyby za zmínku i zkamenělina rostliny s názvem sloní uši Dvořákovy, která je pojmenována po svém nálezci a jinde na světě se nenachází.

Tradiční vitríny

Vybrané exponáty budou vystaveny v nové přírodovědné expozici, která by se v historické budově měla otevřít koncem letošního roku. Ke spatření budou v deseti  prosklených vitrínách, které k tradicím muzejnictví patří.