Letošní světová výstava EXPO 2015 v italském Milánu je zaměřena na klíčové otázky udržitelného rozvoje a chce se stát globální příležitostí pro prezentaci a srovnání tradičních i inovativních postupů při výrobě a pěstování potravin. Protože je na výstavě dán prostor i pro prezentaci úspěchů vědy a techniky, byl v červenci 2015 v Českém pavilonu v unikátním výstavním projektu představen přínos české vědy, práce profesora Antonína Holého, v boji s virovými nákazami. Národní technické muzeum vytvořilo ve spolupráci s  Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd ČR a díky výtvarnému zpracování grafika Jáchyma Šerých výstavu „Česká věda bojuje s viry“ v ojedinělém instalačním pojetí inspirovaném tvarem  fulerénu, molekuly z uhlíkových atomů.

Podíl Národního technického muzea na československé prezentaci v roce 1986 na Expu ve Vancouveru byl zásadní. Tato světová výstava byla věnována všem druhům dopravy a komunikaci mezi lidmi. Jejím motivem se stalo heslo „Svět v pohybu, svět ve spojení“ s odkazem na 100. výročí udělení patentu na Benzův vůz se spalovacím motorem a 100. výročí spojení kanadského pobřeží Atlantiku a Pacifiku kolejemi. Československo mělo na výstavě národní pavilon, ale na základě architektonické soutěže bylo pověřeno také vybudováním oficiálního pavilonu zachycujícího historii a budoucnost dopravy „Roundhouse “. Tento pavilon byl situován do bývalé výtopny parních lokomotiv a byl autorským dílem studia Martina Rajniše. Národní technické muzeum a jeho pracovníci přispěli zásadní měrou k úspěchu obou pavilonů a podíleli se i na organizaci československého zastoupení na výstavě a dopravě exponátů a jejich provozu - „oživování“ během celého trvání výstavy. V Československém pavilonu se ze sbírek NTM představily např. unikátní astronomické přístroje a měřicí přístroje z přelomu 16. a 17. století, první automobil vyrobený u nás NW Präsident, naše nejstarší dochovaná úzkorozchodná průmyslová parní lokomotiva XIVe č. 4, historické telefony, telegrafy, kola a motocykly, celkově několik desítek předmětů. Materiály a dokumenty ze sbírek muzea se staly podkladem i pro vytvoření audiovizuálních programů a výstavních prvků pavilonu. Stěžejní částí expozice „Zlatý věk důmyslu“ v pavilonu „Expo 2015 Milán. Foto: www.ntm.czRoundhouse“ se stalo obrovské kolo parní lokomotivy, sahající až ke stropu, představující symbol pokroku techniky a dopravy 19. století. Předlohou pro tento exponát byla kola rychlostní lokomotivy 375.007, zvané Hrboun, z dopravní haly NTM. V NTM bylo také vyrobeno několik fantaskních létajících aparátů, jež se po dobu výstavy vznášely nad návštěvníky a vystavenými předměty ze sbírek muzea, vozy Bugatti 13, Benz Viktoria, NW 12 HP „Rennzweier“ nebo White 10 HP. Doprovodnou akcí k výstavě byla jízda tehdy padesát let starého automobilu Škoda Popular z Prahy do Vancouveru a zpět. 

S doklady úspěchů naší republiky na světových výstavách EXPO se může setkat i návštěvník budovy NTM na Letné. Ve foyer třetího patra je instalována fontána autorky Dany Hlobilové z expozice skla slavného Československého pavilonu pro světovou výstavu EXPO 58 v Bruselu, v expozici Architektury, stavitelství a designu ve stejném patře nalezne návštěvník modely československých pavilonů z několika světových výstav. Předpokládáme, že v budoucnosti bude v muzeu představena i výstava „Česká věda bojuje s viry“, instalovaná letos v českém pavilonu na EXPU v Miláně.