Jde totiž o unikátní výstavu, která v muzeu poprvé představuje úplně nové téma. Ukazuje historii a současnost protetiky i možnosti náhrad lidského těla v budoucnosti.

Na pěti stech metrech čtverečních, tematicky rozdělených do jednotlivých částí, máte možnost poznat celé spektrum funkčních i estetických náhrad lidského těla. Uvidíte, jak lidé pomocí přístrojů posouvají omezení svého těla a co a jak je možné v něm plnohodnotně či částečně nahradit.

Pomůcky staré desítky let

Prozkoumat tak můžete stovky exponátů - protézy končetin, cévní, zubní či prsní implantáty, ale také náhrady funkce ledvin, srdce, jater, plic, či nervovou stimulaci nebo kompenzaci hlasu, sluchu a zraku.

Uvidíte tu například sluchadlo Bedřicha Smetany i nejnovější kochleární implantáty nahrazující sluch, experimentální srdeční čerpadlo, zkoušené v 70. letech v Brně i současná „umělá srdce“ HeartWare a HeartMate.

Porovnat můžete také dřevěné nohy a ruce i současné bionické protézy. Alwallovu umělou ledvinu, která zachraňovala životy prvním dialyzovaným pacientům v Praze 50. let i nejnovější dialyzační přístroje, schopné zčásti nahradit funkci ledvin i jater, jejichž pokročilá technologie dovoluje napodobit očišťovací funkci ledvin téměř jako u živého orgánu.

„Téma výstavy je opravdu široké, snaží se komplexně popsat celé lidské tělo,“ říká komisař výstavy Hynek Stříteský s tím, že získat jednotlivé exponáty nebylo složité. Nejtěžší podle něj bylo na nic nezapomenout. „Aby některý z oborů a část lidského těla nezůstala nikde stranou,“ dodává.

Propojení medicíny, vědy a techniky

Výstava seznamuje návštěvníka nejen s historií a současností protetiky jako specifického oboru, ale rovněž s využitím technologických náhrad napříč všemi obory medicíny. Při prohlídce se také přesvědčíte, že protetika už dnes dosáhla díky propojení oborů medicíny, vědy a techniky úžasné úrovně.